In 2020 was Amsterdam de eerste stad ter wereld die de donuteconomie als basis gebruikte voor circulair beleid. Waar staan we nu, bijna 5 jaar later? Tijdens Donut Night gaan we in gesprek met buurtinitiatieven, bedrijven, ambtenaren en bestuurders die zich laten leiden door de principes van de donut-economie. Wat zijn hun dromen? Welke doorbraken hebben ze bereikt in 2024? Waar lopen ze tegenaan? En hoe werken zij samen aan een groene en een eerlijke stad – een stad ‘in de donut’.
Over het programma
De beweging van mensen en organisaties die werken aan een nieuwe economie, binnen de planetaire grenzen en met een eerlijke sociale basis voor iedereen, wordt steeds groter. We worden allemaal voortdurend geconfronteerd met wat er beter kan en moet, maar vergeten te kijken naar de bijzondere initiatieven om ons heen, die ons in de praktijk laten zien hoe een florerende stad er uit kan zien. Op Donut Night draaien we dat om: ruim baan voor de verhalen van Amsterdamse donutpioniers en hun inspirerende doorbraken. We vieren hun succes en staan stil bij hun groeiende impact: hoe telt elke doorbraak tot een grote transformatie?
Naar Donut Night kom je niet alleen om te luisteren, maar om mee te doen: hoe help jij de volgende doorbraak te realiseren? Zware kost? Allerminst! Verwacht een ontregelende en feestelijke avond vol creatieve presentaties, spellen en interactie!
Over de sprekers
Hans Stegeman is hoofdeconoom bij Triodos Bank. Hij is verantwoordelijk voor economisch en duurzaamheidsonderzoek van Triodos bank, evenals de impactstrategie. De rode draad in alles wat hij doet is het besef dat ons economisch systeem fundamenteel moet veranderen en dat de financiële sector daarin een cruciale rol speelt. Voordat hij bij Triodos in dienst trad, werkte hij bij de Rabobank als hoofdeconoom, het CPB (Centraal Planbureau) en vakbond ABVAKABO. Hij schrijft columns voor diverse media, waaronder het Financieele Dagblad en Vrij Nederland en onderhoudt zijn eigen blog.
Kate Raworth is econoom aan de Universiteit van Oxford en werkt daarnaast voor het duurzame leiderschapsprogramma van de Universiteit van Cambridge. Wereldwijd is ze vooral bekend van haar boek Doughnut Economics, waarin ze pleit voor een nieuw economisch model dat beter bij de 21e eeuw past. Kate is oprichter van de Doughnut Economics Action Lab (DEAL), een platform dat steden wereldwijd ondersteunt bij het in de praktijk brengen van de donuteconomie. Daarnaast is zij als Professor of Practice verbonden aan het Centre for Economic Transformation aan de Hogeschool van Amsterdam. Kate heeft een sterke band met de stad Amsterdam, die zij ziet als voorloper in de donuteconomie.
René Koop is teamleider Circulaire Economie bij de gemeente Amsterdam. Als teamleider circulaire economie binnen de gemeente Amsterdam zet René zich in voor systeemverandering van binnenuit. Samen met zijn team geeft hij invulling aan de strategie Amsterdam Circulair. Waarbij de uitdaging centraal staat om zowel de stad als de gemeentelijke organisatie te laten werken en leven binnen planetaire grenzen, met aandacht voor een stevig sociaal fundament. Onderdeel van de uitvoeringsagenda Circulair is het nieuwe programma ‘Samen met de Stad’, waarin gewerkt wordt aan een ondersteuningsaanbod voor (donut-gedreven) maatschappelijke initiatieven. Met verschillende ervaringen op zak in de energie- en circulaire transitie vanuit rollen bij zowel overheid als bedrijfsleven is René ervan overtuigd dat je zo’n grote en wezenlijke transitie alleen in gezamenlijkheid tot stand kunt brengen. Met ruimte voor ieders perspectief, barrières en bijdragen.
Thami Schweichler wordt gedreven door een missie om de kledingindustrie te repareren. Zijn ervaring in ondernemerschap, sociale innovatie en creatief leiderschap zet hij in om mensen centraal te stellen en zo verandering teweeg te brengen. Bij United Repair Centre werkt hij samen met ontwerpers, kleermakers, merken en overheden om dit mogelijk te maken. Kledingstuk voor kledingstuk. Zijn ambitie is om een ecosysteem van verbindingen en samenwerkingen op te bouwen om de industrie te hervormen naar een duurzamere en sociaal verantwoorde toekomst. Hij streeft naar een wereld waarin we in harmonie floreren, waar belanghebbenden niet concurreren, maar samen uitblinken.
Dagan Cohen maakt sinds de oprichting in 2019, deel uit van het kernteam van de Amsterdam Donut Coalitie (ADC). ADC is een netwerk van mensen en organisaties die samenwerken om de donuteconomie in stad in de praktijk te brengen. Als trekker van ADC is hij verantwoordelijk voor het smeden van de samenwerkingen tussen buurtinitiatieven, bedrijven, kennisinstellingen en de gemeente. En de gemeenschappelijke inspanningen zichtbaar te maken. Met een achtergrond in de kunst, communicatie- en ontwerpwereld is hij gedreven om het donutverhaal en alle mooie praktijkvoorbeelden toegankelijk te maken voor alle Amsterdammers.
Margitte Bekker is programmamanager Master Economische Transformatie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Eind 2021 keerde Margitte na het zien van de documentaire The Gig Is Up terug naar het domein van haar eerste masterstudie (UvA): de economie. Zij zette de kennis uit haar tweede masterstudie (HU) en ervaring als (project)leider in het commerciële onderwijs in voor het ontwikkelen van een nieuwe masteropleiding aan de HvA: de Master Economische Transformatie (MET). In de MET leiden we studenten op tot changemakers die met een nieuwe bril kijken naar de economie. Ze leren hoe ze kunnen werken aan oplossingen voor bedrijven en organisaties zodat ze binnen de planetaire grenzen opereren en bijdragen aan een florerend sociaal fundament. Kate Raworth werkt samen met het ontwikkelteam van docenten en onderzoekers én de eerste lichting studenten.
Wat is de donuteconomie?
Doughnut Economics (in het Nederlans vertaald als De Donut Economie) is een bestseller van Kate Raworth. Het boek legt uit waarom eindeloze economische groei en consumptie ons in problemen brengen en biedt een goed onderbouwd alternatief, met een donut als metafoor.
In een notendop gaat het hierom: de economie moeten we niet langer zien als een abstract concept dat los staat van de natuur, mens en planeet, maar dat daar juist nauw mee samenhangt. De binnenring van de donut staat voor een sociaal-economische basis (veiligheid, onderwijs, huisvesting, inkomen en een politieke stem) waar niemand doorheen mag zakken. De buitenring vormt het ecologische plafond. Als we daar overheen gaan, raken we biodiversiteit kwijt, warmt de aarde verder op en putten we natuurlijke hulpbronnen uit. De ‘sweet spot for humanity’, volgens Kate Raworth, zit ergens tussen bodem en plafond, in het deeg van de donut. Doughnut Economics biedt een nieuw economisch perspectief dat het welzijn van mens en planeet verbindt, met bloei in plaats van groei als centraal doel.