De fiets is een gezond, betaalbaar en toegankelijk vervoermiddel dat een sleutelrol kan spelen bij de mobiliteitstransitie naar autoluwe steden. Waar voorheen inwoners mogelijk voor de auto kozen, kan de fiets met name voor afstanden onder de 15 kilometer een aantrekkelijk vervoermiddel zijn. Om bereikbaarheid zonder de auto te garanderen is een schaalsprong naar een beter regionaal fietsnetwerk in Amsterdam en omstreken wenselijk. Maar wat is er nodig voor een goed functionerend en aantrekkelijk regionaal fietsnetwerk? Welke innovatieve interventies kunnen hieraan bijdragen, zodat men voortaan zonder zorgen de fiets naar werk neemt tussen Haarlem en Amsterdam? In dit programma zullen wij dieper duiken in de potentie van regionale fietsnetwerken. Dit doen wij samen met verschillende experts op het gebied van fietsen in en rondom de stad Amsterdam.
Over het programma
Wij starten de avond met een panelgesprek over de huidige stand van zaken omtrent regionale fietsnetwerken: waarom is een regionaal fietsnetwerk belangrijk en wat zijn de uitdagingen momenteel?
Verder zijn er op regionaal niveau ook ambities uitgesproken over het stimuleren van regionale fietsnetwerken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Green Deal Fiets (MRA) of het Regionaal Toekomstbeeld Fiets (o.a. Vervoerregio Amsterdam). Daarom gaan wij dieper in op wat voor visies en ambities er tot nu toe gecreëerd zijn om regionale fietsnetwerken aantrekkelijk te maken.
Tenslotte gaan wij in gesprek over de benodigdheden voor een goed functionerend regionaal fietsnetwerk. Welke factoren beïnvloeden de keuze voor een fiets voor de middellange afstand, en wat voor voorzieningen en infrastructuur zijn hiervoor essentieel? Ook schuiven sprekers aan om ons meer te vertellen over de laatste innovaties zoals fietsservicepunten, die mogelijk fietsen op een groter schaalniveau gemakkelijker en aantrekkelijker maken. Kortom, hoe wordt fietsen aantrekkelijker voor een bereikbare regio!
Over de sprekers
Marja Ruigrok is vanuit haar rol als wethouder van o.a. Verkeer en Vervoer bij de gemeente Haarlemmermeer betrokken bij de Vervoerregio Amsterdam als vice-voorzitter. Ook is zij onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam als lid Platform Economie en Platform Mobiliteit. In het verleden was zij fractievoorzitter en campagneleider van de VVD voor de gemeente Amsterdam.
Marjolein de Lange is strategisch adviseur bij Fietsersbond Amsterdam. Ook is zij mobiliteitsexpert met betrekking tot fietsen, lopen en verkeersveiligheid. Daarbij is zij ook onderdeel van Amsterdam Bike City.
Sander Buningh is werkzaam bij BAM Infra als Business Developer en adviseur Smart Mobility. Vanuit zijn betrokkenheid bij goinGDutch draagt hij bij aan dit programma met zijn expertise over slimme snelfietsroutes.
Elise Moeskops is raadslid voor D66 in de gemeente Amsterdam. Zij is onder andere vice-fractievoorzitter en woordvoerder voor Mobiliteit, Groen, Voedsel en Kunst & Cultuur.
Ewoud Vink is senior beleidsmedewerker fiets bij de Provincie Utrecht. Met name vanuit zijn expertise over wayfinding van hoogwaardige regionale doorfietsroutes zal hij bijdragen aan het gesprek over benodigdheden voor een succesvol regionaal fietsnetwerk.