Op 17 september was het Prinsjesdag, dit keer met een kabinet waarin een partij met radicaal-rechtse sentimenten zit. Wat betekenen de plannen van dit kabinet voor de democratie, de internationale positie van Nederland en voor burgers? En hoe kunnen organisaties die zich inzetten voor mensenrechten impact blijven maken? Nederland is niet uniek: wereldwijd hebben conservatieve partijen en (radicaal-)rechtse regeringen de afgelopen tien jaar aan invloed gewonnen. Regeringen die over het algemeen niet zo begaan zijn met zaken als vrouwenrechten, LHBTQI+-rechten of het klimaat. Lilith maakt in samenwerking met Hivos en Pakhuis de Zwijger de balans op in onze eerste townhall, waar we aan de hand van een aantal thema’s en stellingen live met elkaar in gesprek gaan, in plaats van alleen op het internet.
Over de sprekers:
Jerry Afriyie is dichter, opiniemaker en mensenrechtenactivist en zet zich voornamelijk in tegen racisme en discriminatie. Hij is mede-oprichter van onder andere de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, stichting Nederland Wordt Beter en Soul Rebel Movement. Ook startte Jerry samen met Pakhuis de Zwijger de beweging Wit Aan Zet. Daarnaast is Jerry mede-organisator van Dag van Empahtie.
Devika Partiman is directeur van stichting Stem op een Vrouw. De stichting zet zich in om meer vrouwen verkozen én politiek actief te krijgen, en voor een veilige politieke werkomgeving. Mede dankzij dit werk werden de afgelopen zes jaar al meer dan 700 extra vrouwen verkozen door heel Nederland. Partiman zet zich daarnaast bij verschillende emancipatoire organisaties in: ze is bestuurslid bij Nederland Wordt Beter, voorzitter bij feministisch festival Zus ’n Zo, en lid van de Raad van Toezicht bij ActionAid Nederland. In 2019 ontving ze de Ribbius Peletier-penning voor haar verdiensten voor vrouwenemancipatie.
Jurjen van den Bergh is de directeur van DeGoedeZaak, een bondgenoot voor progressief Nederland. DeGoedeZaak zet campagnes op en werkt aan het versterken van samenwerkingen tussen verschillende progressieve groepen, met thema’s variërend van het kinderpardon en de klimaatcrisis tot de woningcrisis. Daarnaast is Jurjen een van de initiatiefnemers van de burgerbeweging Samen uit de Crisis en treedt hij op als politiek commentator en presentator.
Liza Mügge is universitair hoofddocent politicologie aan de UvA en leidt verschillende internationaal vergelijkende onderzoeksprojecten over diversiteit en politieke vertegenwoordiging. Zij is mede oprichter van het European Journal of Politics & Gender en co- leader van de ‘Diverse Europe’ thema groep van het Amsterdam Centre for European Studies (ACES)
Anne-Floor Dekker is sinds 2024 directeur-bestuurder bij WO=MEN. Tussen 2015 en 2024 coördineerde zij de lobby en advocacy van WO=MEN op inclusieve vrede- en veiligheidsvraagstukken. Daarbij richtte zij zich op de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie en Veiligheid. Maar ook op de NAVO, de Europese Unie, en de VN Veiligheidsraad. Anne-Floor Dekker was daarnaast civil society coördinator van het Nederlandse Nationaal Actieplan 1325. Het NAP 1325 is een samenwerking tussen ruim zestig maatschappelijke partners en vier ministeries. Met elkaar maken zij afspraken over de uitvoering van de Vrouwen, Vrede en Veiligheid-agenda in Nederland.
Berber van der Woude is politicoloog en bestuurslid van The Rights Forum. Ze werkte bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken als diplomaat en beleidsadviseur op het gebied van vredesopbouw, veiligheid en de ontwikkeling van de justitiële sector in (post-)conflictgebieden zoals Burundi, de Democratische Republiek Congo, Colombia en – haar laatste diplomatieke post – Ramallah.