Nu zelfs de grootste tech-optimisten moeten toegeven dat de macht van Silicon Valley enorme maatschappelijke risico’s met zich meedraagt is het tijd voor een volgende stap: de macht van big tech inperken. Maar hoe? Hoe zorgen we dat werk, leven en bestuur niet volledig opgaan in het surveillance kapitalisme waarin slechts enkele tech tycoons straks meer te zeggen hebben over ons dan onze eigen democratische instituties? In de Tegenlicht aflevering vertelt Hans Schnitzler aan de hand van iconische fragmenten uit twintig jaar Tegenlicht over de opmars van big tech. En doet een pleidooi voor een digitale detox.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

De Tegenlicht aflevering “Digitale Detox” is vanaf zaterdag 22 januari te zien via vpro.nl/tegenlicht en wordt op maandag 24 januari om 22:15 uitgezonden op NPO2.

Het programma

We starten met een gesprek over het maakproces van de aflevering en de huidige staat van Big Tech: hoe zijn we zo ver gekomen? Welke risico’s liggen er in Silicon Valley? Valt de macht van Big Tech nog in te perken? Hiervoor gaan we in gesprek met:

Hoe kan wetgeving bijdragen aan menswaardigere technologieën en ligt de toekomst van digitale infrastructuren misschien wel in Europa? Hierover gaan we met de volgende sprekers in gesprek:

  • Paul Tang is namens de Partij van de Arbeid lid van het Europees Parlement. Hij houdt zich bezig met belastingontwijking, duurzame financiering, platformregulering en de rol van data in de samenleving. Hij was onderhandelaar voor de doorgevoerde Digitale Markten Wet, die moet zorgen voor de inperking van Big Tech.
  • José van Dijck is universiteitshoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht en ontving afgelopen jaar de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. José pleit voor een alternatief op Big Tech met publiek geld. Een goed voorbeeld daarvan is het Nederlandse SURF:
  • Jet de Ranitz is voorzitter Raad van Bestuur en CEO bij SURF, een publieke ict-coöperatie van meer dan honderd onderwijsinstellingen. De coöperatie is kritisch op Big Tech, en schroomt niet om te onderhandelen over privacyrisico’s met bedrijven zoals Google.
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.