Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger elf gratis vertoningen van spraakmakende films uit de festivalselectie van Movies that Matter Festival 2020. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma waarbij de filmmakers en aansprekende gasten aanwezig zijn. Zo bieden we deze films en de makers een online podium om in gesprek te gaan met hun publiek, nadat het festival door de coronacrisis werd geannuleerd. Op deze pagina kun je van 13 t/m 17 september ‘The Scarecrows’ bekijken en alvast je online plekje reserveren voor het nagesprek tijdens de LIVECAST op 15 september. Na je reservering krijg je de juiste instructies hoe je deze LIVECAST bij kunt wonen en zelfs via ZOOM mee kunt praten!

Wil jij graag een bijdrage leveren aan Movies that Matter voor de film? Dat kan. Klik hier om een bedrag naar keuze te doneren.

Het nagesprek is in het Nederlands, de film is Arabisch gesproken en Engels ondertiteld.

Naar aanleiding van de film The Scarecrows gaat moderator Bahram Sadeghi in gesprek met Adel Salem (directeur filmfestival Cinéma Arabe) en Annebregt Dijkman (adviseur en onderzoeker radicalisering) over de film en het fenomeen van Westerse IS-bruiden. Wat waren hun motieven om naar het kalifaat te reizen en in welke situatie bevinden ze zich nu? Is de argwaan in Nederland waarmee ze worden geconfronteerd bij hun terugkeer, terecht? En geldt dit ook Arabische landen als Tunesië, waar deze film zich afspeelt?

Over The Scarecrows

Tunis, 2013. Zina en Djo keren terug van het Syrische front, waar ze werden vastgehouden door islamitische terroristen bij wie ze zich vrijwillig hadden aangesloten. Nu worden ze door de maatschappij als paria’s behandeld. Djo, die zwanger is, is gestopt met praten. Ze schrijft een boek met potlood op papier getiteld ‘Halal-verkrachting’. Zina, wier baby van haar is weggenomen, is aangeschoten wild voor de mannen die haar tegenkomen op straat.

De activistische advocate Nadia (gespeeld door Tunesische legende Afef Ben Mahmoud) neemt Zina’s zaak op zich. Geholpen door Driss, een jonge man die wordt vervolgd wegens zijn homoseksualiteit, gaan ze op zoek naar de man die Zina heeft verleid om naar Syrië te komen, maar die haar heeft verkocht als slaaf en is vertrokken. Zina en Nadia zijn vastbesloten gerechtigheid te vinden. Maar voor Djo zijn de verschrikkingen die ze heeft doorgemaakt misschien wel te veel om te verwerken.

Credits

  • Regisseur: Nouri Bouzid
  • Jaar: 2019
  • Lengte: 98 minuten
  • Taal: Arabisch
  • Ondertiteling: Engels
Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
ProgrammareeksMovies that Matter 2020

Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vertoningen van spraakmakende films uit de selectie van Movies that Matter. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma met filmmakers en aansprekende gasten. Zo bieden we deze films een online podium en de makers de gelegenheid om in gesprek te gaan met hun publiek.