De kledingindustrie – één van de meest vervuilende industrieën wereldwijd – bereid zich voor op nieuwe Europese regels. Vanaf 2023 moet de UPV (uitgebreide producentenverantwoordelijkheid) zorgen voor meer hergebruik van kleding, minder verspilling en minder vervuiling. Vanaf dan zijn kledingproducenten, importeurs en webshops namelijk zelf verantwoordelijk voor inzameling, verwerking en recycling van afgedankt textiel. Hoe zijn merken nu al bezig met hun eigen plek in een circulaire toekomst? En wat gaat de consument straks merken van de nieuwe regelgeving?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
DossierReflow
Group 5 Circulair

Over de sprekers:

Annet Feenstra is sustainability manager bij H&M. In hun flagship store op de Kalverstraat startte H&M met het verhuren, repareren en personaliseren van kleding. Tijdens het programma vertelt Annet meer over hoe H&M verantwoordelijkheid wil nemen voor een circulaire toekomst.

Peter Koppert van ondernemersorganisatie Modint en Femke den Hartog van belangenorganisatie INretail bereiden hun achterban voor op de nieuwe UPV-regelgeving. In het programma vertellen zij meer over wat de nieuwe Europese regels betekenen voor de industrie en de consument.

Marten Boels werkt binnen de MRA aan de circulaire economie als grondstoffenregisseur. Hij houdt zich bezig met het ontwikkelen en stimuleren van circulariteit voor grondstoffen in de metropoolregio Amsterdam. Hij laat zien wat de nieuwe regelgeving voor onze regio kan betekenen.

Maarten Renssen is salesmanager bij inzamel- en sorteerbedrijf Boer Group en houdt zich binnen verschillende stuur- en expertgroepen bezig met het verbeteren van textielinzameling en het zorgen dat zo min mogelijk textiel bij het restafval belandt. Met Boer Group startte hij het initiatief Fashion to Fiber om retailers te helpen zelf kleding te kunnen inzamelen.

Janine Röling is onderzoeker bij het Recycling Netwerk Benelux en toont zich kritisch op de UPV textiel. Volgens haar is de nieuwe regelgeving weliswaar een potentiele gamechanger, maar moet de overheid onder andere zorgen voor een goede handhaving en een andere rol voor producentenorganisaties.

Caroline Poot is CSR-manager van JOG Group, dat meedoet aan de DENIM-deal om de hoeveelheid gerecycled katoen in denim te verhogen. Binnenkort lanceert het bedrijf haar “most sustainable jeans so far” met 20% “post-consumer” gerecycled katoen. Ook start het bedrijf met inzamelboxen in de Garcia-winkels, iets wat later wordt uitgerold naar de Jeans Centre winkels.

Dit programma is ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad
Partners
De moderator van dit programma is
Ellen van den Adel
Partner Work in Progress
ProgrammareeksReflow

Laat je textiel niet in rook op gaan! Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel in de prullenbak en worden verbrand. Help mee dit te stoppen en alle waarde uit textiel te halen. Van kleding tot schoenen en van handdoeken tot beddengoed en gordijnen. Koop minder nieuw, ruil, verkoop of geef weg, repareer en recycle. Partners van het Amsterdam Textiel Reflow project zijn; gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Metabolic, BMA-Techne en Waag. Gesubsidieerd EU horizon 2020.