De Nederlandse bouwsector krijgt momenteel met ontzettend veel uitdagingen te maken, waaronder te korte aan grondstoffen en materialen, stijgende prijzen, tekorten aan personeel en toenemende concurrentie op de bouwmarkt. Al deze ontwikkelingen kunnen er voor zorgen dat er op termijn gesproken kan gaan worden van een bouwcrisis in Nederland. Maandag 22 mei gaan we met verschillende professionals in gesprek over de vraag of bouwtenders kunnen bijdragen om deze dreigende crisis af te wenden en op welke manier dit dan zou zijn.
Over de sprekers
Edward Zevenbergen is Directeur Projecten bij BPD Gebiedsontwikkeling. Vanuit zijn expertise als ontwikkelingsmanager zal hij zijn ervaringen delen met tenders en zijn visie op hoe deze kunnen bijdragen aan het verlichten van het woningtekort.
Sabine Lebesque is senior adviseur Ruimtelijke Kwaliteit bij de afdeling Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam. Binnen de gemeente is zij onder andere onderdeel van het Tenderteam. Daarnaast is zij ook bestuurslid van Europan, een Europees samenwerkingsverband voor architectonische prijsvragen.
Marius Heijn zit in het management team bij KondorWessels Vastgoed. Hij is daarnaast Projectdirecteur van het project Dutch Lake Residence.
Albert Herder startte na de Academie van Bouwkunst Amsterdam vrij snel met een eigen bureau en vond niet lang daarna de samenwerking met Arie van der Neut in het bureau HVDN. Ondertussen is Albert alweer dertien jaar eigenaar van studioninedots.
Marianne Loof is een van de founding partners van LEVS architecten in Amsterdam en tevens Spoorbouwmeester. Zij heeft binnen beide functies ervaring met de inzet van tenders.
Architecten zouden gelijke kansen moeten krijgen om door eerlijke competities te komen tot een optimaal gebouwd resultaat, vanuit het perspectief van opdrachtgevers, bureaus, gebruikers en samenleving. Architecten lopen echter nog regelmatig op tegen vage opdrachtbeschrijvingen, complexe juristerij, rigide eisen, buitensporige inspanningskosten, onduidelijke beoordelingscriteria en minimale transparantie en commitment bij de uitschrijver. Met dreigende uitputting en verschraling van de architectenbranche tot gevolg. Dat kan beter.
Jolijn Valk vroeg in het interview bij BNR radioprogramma 'Vastgoed gezocht' door Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter op 6 februari aandacht voor de beperkingen die nu optreden in de keuze voor architecten bij aanbestedingen. 'Het gaat er om dat je niet alle regeltjes hoeft vast te leggen, maar dat partijen samenwerken en dat het belang van innovatie in duurzaamheid en toekomstbestendigheid ingezien wordt.'