Amsterdam heeft meer stroom nodig. De ruimte op het net is beperkt en de vraag is groot. Om de gestelde klimaatdoelen te halen gaan steeds meer woningen over van gas op elektriciteit en worden ondernemers aangemoedigd om elektrisch te gaan rijden. De knelpunten en tekorten op het elektriciteitsnet worden steeds zichtbaarder. De capaciteitsproblemen zorgen voor problemen bij havenbedrijven, belemmert de aansluiting van grootverbruikers en vertraagt de bouw van tienduizenden woningen. Hoe gaan we om met dit tekort op het elektriciteitsnetwerk? Hoe gaat de toekomst er uit zien? Hierover gaan we deze avond in gesprek.
Het Amsterdamse elektriciteitsnet kan de groei van de stad en de energietransitie niet meer bijbenen, waarschuwt netbeheerder Liander. Dat heeft flinke gevolgen voor de stad, Amsterdammers en bedrijven.
Slagen gemeenten, provincies en waterschappen erin om hun groene stroomdoelen in 2030 te halen? Begin dit jaar was het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) hier nog pessimistisch over. De plannen waren te vaag. Afgelopen week was het oordeel anders: inmiddels zijn ze concreter en zijn bijvoorbeeld locaties voor windturbines of zonneparken bekend. Maar er is veel meer nodig.
Zeker twintig bedrijven in de haven kunnen zich daar niet vestigen of kunnen niet uitbreiden door het overvolle elektriciteitsnet. Voor nog eens tientallen bedrijven is de beschikbaarheid van extra stroom onzeker. De haven waarschuwt dat klimaatdoelstellingen onder druk komen te staan.
Door de overgang naar duurzame energie loopt het stroomnet in Nederland vol. Netbeheerders moeten steeds vaker ‘nee’ verkopen als nieuwe bedrijven of scholen een aansluiting aanvragen of zonnepanelen willen leggen. Er is zelfs zo weinig ruimte, dat ook gewone Nederlanders binnenkort moeten wachten als zij thuis zonnepanelen, een warmtepomp of laadpaal willen installeren. Dat zegt grote netbeheerder Alliander.
Een coalitie van 14 partijen met de energiebedrijven, gemeenten, netbeheerders en brancheorganisaties Holland Solar en Techniek Nederland wil gezamenlijk de grootste knelpunten op het stroomnet gaan aanpakken.