Tijdens een speciale avond stelt actrice en klimaatactivist Anniek Pheifer zichzelf de vraag hoe je een effectief protest voert. Dit doet ze aan de hand van de Afscheidssymfonie nr. 45 van Joseph Haydn. In deze ‘protest-symfonie’ verzette Haydn zich drie eeuwen geleden op radicale maar inventieve wijze tegen zijn broodheer, met succes. Een protest dat een unicum was voor die tijd en een inspiratiebron kan zijn voor activisten van nu. Dit bijzondere, theatrale muziekverhaal vertelt Pheifer op en dwars door de muziek heen. En in the round: publiek zit op het toneel, in het midden van een speciale, in het rond opgestelde high-end audio-installatie waarop de symfonie wordt afgespeeld. Pheifer beweegt zich er activistisch tussendoor.

Over Anniek Pheifer

Anniek Pheifer studeerde in 2000 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Ze was acteur bij het Nationale Toneel, Orkater, Jiskefet, televisie en film. Dit jaar sprak ze als klimaatactivist de CEO’s van ING en Ahold Delhaize toe op aandeelhoudersvergaderingen en deed ze mee aan verschillende A12-blokkades van Extinction Rebellion.

Over Spraakmakers

Deze speciale avond is onderdeel van Spraakmakers, een gloednieuwe reizende concertserie die klassieke muziek verbindt met de wereld van vandaag. Nederlandse topacteurs vertellen prikkelende verhalen over actuele thema’s (zoals genderidentiteit of dierenrechten) gecombineerd met klassieke muziek die hier ook over gaat. Tegelijkertijd verteld én gespeeld, als één theatraal muziekverhaal. Voor meer informatie, klik hier.

ProgrammareeksGroene Transitie

Hoe geven we praktische invulling aan alle duurzame doelen in de Metropoolregio Amsterdam?