Ontdek de verhalen achter de medailles bij de Social Talk met Paralympische topsporters. Deze avond krijg je de kans om te praten met Paralympische topsporters. Je kunt vragen stellen over hun training, hoe ze omgaan met uitdagingen en wat hun hoogtepunten zijn. Het wordt een avond vol open gesprekken en interessante inzichten. Kom langs en luister naar de verhalen achter de sportprestaties!

Over de sprekers

Esther Vergeer was jarenlang de onbetwiste nummer één van de wereld in rolstoeltennis. Zo won ze maar liefst 470 wedstrijden op rij! Op dit moment is ze directeur van het ABN AMRO Open in Rotterdam. Naast Richard Krajicek is Esther verantwoordelijk voor de organisatie en het succes van de integratie van het rolstoeltennistoernooi bij het valide ATP 500 toernooi. Daarnaast is Esther adviseur van NOC*NSF voor het Paralympisch Team NL. Tijdens de Winterspelen in PyeongChang 2018, de zomer spelen in Tokio 2021, en in Beijing 2022 voor de Winterspelen was ze al Chef de Mission van Paralympisch Team NL. En ook in Parijs 2024 zal ze die rol vervullen. Ook heeft Esther haar eigen Foundation, de Esther Vergeer Foundation, waarmee ze kinderen met een handicap of chronische aandoening helpt om een passende sport club te vinden.

Claire Petit is een Para Alpine skiester. Claire is geboren met een been dat 50% korter is dan het andere been. Ze loopt met een prothese en skiet op één been. Ze kwam voor het eerst in aanraking met wintersport toen ze als 6-jarig meisje op skivakantie ging, waarna ze elk jaar fanatieker werd en uiteindelijk ook mee ging doen aan wedstrijden. Sinds de zomer van 2019 woont en traint ze op Papendal om haar dromen in het skiën waar te kunnen maken. Haar doel is het behalen van de Paralympische Spelen 2026 in Milaan.

Paul Toes is ex-paralympiër en bereikte de kwart finale van de Olympische Spelen in Rio met de oranje rolstoelbasketbal selectie. Tijdens zijn presentatie zal hij vertellen over het leven met sporten en het accepteren van een handicap. Doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslag en acceptatie zijn kernwoorden en kernwaarden in zijn verhaal.

Rinus van der Schoof is docent-onderzoeker op de Haagse Hogeschool. Hij richt zich in de onderwijsminor Niemand Buitenspel met studenten op het normaliseren van sport en bewegen voor mensen met een beperking. Sport en bewegen moet voor iedereen leuk, lekker, gemakkelijk en vanzelfsprekend kunnen zijn. Daarnaast is hij onderzoeker in het project TIME2PLAY van het lectoraat ‘Technologie voor inclusief Bewegen en Sport’. In zijn vrije tijd is Rinus atletiektrainer Framerunning bij Haag Atletiek.

Sjoerd Dreteler is sociaal psycholoog en werkt als gedragswetenschapper aan de Haagse Hogeschool. Als jong kind had hij een ongeluk en als gevolg daarvan heeft hij een Niet Aangeboren Hersenletsel. Desalniettemin heeft zijn handicap hem er niet van weerhouden om fanatiek te sporten en fysieke uitdagingen aan te gaan, zo beklom hij in 2022 de Kilimanjaro. Momenteel doet hij onderzoek binnen het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport en lectoraat Impact of Sport naar inclusie binnen sport en bewegen en de waarde van sport voor mensen met een beperking.

Wout Werker werkt bij Fonds Gehandicaptensport als adviseur Uniek Sporten Hulpmiddelen. Het doel van Fonds Gehandicaptensport is om sport en bewegen voor mensen met een beperking in 2030 vanzelfsprekend te laten zijn. Sport en bewegen voor mensen met een beperking moet niet alleen toegankelijk, maar ook aantrekkelijk en uitdagend worden. Bij die missie speelt ons platform Uniek Sporten een hele belangrijke rol.

Lowie van Eck jaagt ondanks zijn visuele beperking zijn dromen achterna. Uitdagingen zoals een marathon lopen of de hoogste berg van Noord-Afrika beklimmen gaat hij niet uit de weg. Lowie is Nederlands Kampioen Running Blind en trainde op Papendal bij Atletiek Unie. Hij rende voor het eerst met een buddy tijdens de Utrecht Singelloop met De Special Social Club. Sindsdien heeft hij een marathon gerend en is hij aan het trainen voor een Ultramarathon en halve triatlon.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met