De opkomst van elektrische fietsen vormt een unieke uitdaging voor het reguleren van de snelheid en daarmee de veiligheid in het verkeer. Hoe zorgen we ervoor dat e-bikes, auto’s, vrachtwagens en bussen langzamer rijden waar we dat nodig vinden? Denk aan een schoolzone waar een kind zich haast naar het schoolplein, een oudere die zijn boodschappen balanceert op een fietsstuur terwijl hij een kruispunt nadert, of een buurt die’s avonds gewoon naar rust verlangt? Met Intelligent Speed ​​Adaptation (ISA)-technologie maak je het mogelijk om de snelheid van voertuigen te reguleren op basis van de locatie. Naarmate de technologie vordert, wordt het debat rondom deze intelligentie heviger. Moeten de systemen ondergebracht worden bij plaatselijke overheden, of bij de auto- en e-bikefabrikanten? En maken we de voertuigen zelf slimmer of kiezen we ervoor om de stad intelligenter te maken? In dit programma gaan we in gesprek over de belangrijkste vragen rondom deze technologie. Gaat Intelligent Speed Adaptation een baanbrekende revolutie veroorzaken op het gebied van mobiliteit in de stad?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Thieu Besselink is filosoof, onderwijsvernieuwer, docent bij de Universiteit Utrecht, social entrepreneur en initiatiefnemer van The Learning Lab. Daarnaast is hij Director bij Townmaking.

Paul Timmer werkt bij Townmaking als product ingenieur. Paul begeleidt het ontwerp en de productie van het community-built fietsproject van Townmaking. Alle onderdelen die de fiets maken, worden binnen een straal van 500 km geproduceerd en gemonteerd. Paul ontwikkelt momenteel bij het Townmaking Institute een eBike met de nieuwste smaak van het Intelligent Speed Adaption systeem.

Willem van Heijningen is Ambtelijk Opdrachtgever/Strateeg bij Verkeer & Openbare Ruimte bij de Gemeente Amsterdam. Daarnaast is hij opdrachtgever van het programma Hubs in Amsterdam.

Annet van Veenendaal is businessmanager bij het Nationaal toegangspunt Mobiliteitsdata (NTM). NTM heeft als doel om alle mobiliteitsdata in Nederland op 1 plek bekend, beschikbaar, bruikbaar en betrouwbaar te maken.

Elisabeth IJmker is raadslid van GroenLinks in de gemeenteraad van Amsterdam.

DossierTech for Society
Slim
In samenwerking met
Partners
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
Mediapartners
ProgrammareeksTech for Society

Don’t panic! Maar kunstmatige intelligentie werkt voor de politie, de belastingdienst en op de nieuwsredacties, robots bevolken onze productielijnen en onze telefoons registreren elke stap. In de coronacrisis zijn we afhankelijker dan ooit van datacenters en elektriciteitsvoorziening, kortom de toekomst is nu. Van wie zijn deze vitale netwerken? En hebben we nog voldoende grip op de digitale wereld? In Tech for Society bevragen en onderzoeken we de impact van technologie op onze open samenleving.