Een eigen huis bouwen met een groep in Amsterdam Zuidoost, wie wil dat niet? Steeds vaker worden zelfbouwprojecten gerealiseerd in de stad in de vorm van een wooncoöperatie of in collectief particulier opdrachtgeverschap. Ook in Zuidoost komen er plekken vrij om met een groep een woning te realiseren. Hoe werkt zelfbouw met een groep precies? Hoe kom ik in aanmerking voor een kavel? Hoe vorm ik een groep? Welke voorbeelden van deze bouwvormen zijn er al in Amsterdam? Tijdens dit programma leer je meer over het bouwen en beheren van een groepszelfbouwproject in Zuidoost.
In Amsterdam Zuidoost komen kavels vrij voor groepen die samen hun eigen huis willen laten ontwerpen, bouwen en beheren. Één van die kavels wordt vrijgegeven in de E-buurt. Het gaat om 20 woningen die door bouwgroepen in Collectief Particulier Opdrachtgeversschap gebouwd mogen worden.
Als groep vorm je een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap om koopwoningen te bouwen of een woningcoöperatie om huurwoningen te realiseren. Als zelfbouwer kun je over het hele proces invloed uitoefenen, om uiteindelijk je droomhuis te kunnen verwezenlijken. Maar hoe werkt dat proces precies? Hoe ontwerp je een woning? Hoe zit het met de financiën? Hoe kom je in aanmerking voor een kavel? Daar gaat dit programma over.
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Als een kavel ter beschikking wordt gesteld voor een CPO-bouwgroep, kunnen er koopwoningen gerealiseerd worden door een groep zelfbouwers. Deze groep bestaat uit minstens vier huishoudens. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de het ontwerp, de bouw en het beheer van de woningen. Om voor een kavel in aanmerking te komen, schrijft de groep zich in voor het registratiesysteem voor CPO-bouwgroepen: de kaartenbak. Als de groep zich heeft ingeschreven voor de kaartenbak, kan de groep meedoen aan de selectieprocedure voor de betreffende kavel.
Wooncoöperatie
Als een kavel beschikbaar is voor een wooncoöperatie, kunnen er huurwoningen gerealiseerd worden. Een groep zelfbouwers vormt dan een vereniging, de wooncoöperatie, en is collectief beheerder van het gebouw. De leden van de wooncoöperatie huren hun woning. In meer of mindere mate delen de bewoners voorzieningen, zoals een gemeenschappelijke tuin of keuken. Om in aanmerking te komen voor een kavel, schrijven ook wooncoöperaties zich in voor de kaartenbak. Dan kan de groep meedoen aan de selectieprocedure voor de beschikbare kavel.
Lees hier meer informatie over zelfbouw op de website van de gemeente Amsterdam.
Wonen in een studio of container is passé, zegt een groep jongeren uit Amsterdam. Zij zetten wooncoöperatie De Torteltuin op: zelfvoorzienend, zonder winstoogmerk. ‘Zo kunnen we wat betekenen voor de stad.’
De gemeente Amsterdam wil dat wooncoöperaties dit decennium zo’n 7.000 woningen realiseren. Om die groeispurt mogelijk te maken, kunnen initiatiefnemers sinds juli een beroep doen op een gemeentelijke lening van 50.000 euro per woning. Coöperaties zijn enthousiast, maar hebben ook kritiek op de regeling.
In het Amstelkwartier in Amsterdam is cpo-project Amstelbest opgeleverd. Het gebouw naar een ontwerp van WE architecten bestaat uit tien op maat ontworpen appartementen. De woningen zijn individueel afleesbaar dankzij de gevelopeningen in de vorm van een archetypisch huis.