Tijdens de Week van de Toegankelijkheid worden de aanbevelingen uit het actie-onderzoek van Centrum voor Cliëntervaringen over validisme (discriminatie van mensen vanwege een beperking) gepresenteerd. Twee van de belangrijkste aanbevelingen uit het actie-onderzoek zijn dat er enerzijds meer bewustwording nodig is over validisme en tegelijkertijd de gemeenschappelijke strijd voor emancipatie van deze doelgroep moet worden versterkt. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam, waarvan wethouder Touria Meliani de avond zal openen. Na de presentatie van de aanbevelingen uit het onderzoek, zal er een panelgesprek volgen met verschillende ervaringsdeskundigen over het vergroten van bewustzijn omtrent validisme. Ook zal er ruimte zijn voor dialoog met het publiek over het vormen van een gezamenlijke strijd vóór emancipatie en tegen discriminatie. Want hoe komen we verder en welke acties zijn hiervoor nodig? Wij nodigen iedereen uit om met ons mee te denken!

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
Met in dit programma
Touria Meliani
Wethouder Kunst en Cultuur, Evenementen, Inclusie- en Antidiscriminatiebeleid, Amsterdam
Ihab Laachir
algemeen raadslid centrale studentenraad 23/24 UvA
Caroll Sastro
Voorzitter Platform Gehandicapten Zuidoost en Initiator MOVE IT(s)
Pauline Willems
Beleidsmedewerker arbeidsparticipatie en onderzoeker Centrum voor Clientervaringen
Kadi Bah
Ondersteuner Centrum voor Cliëntervaringen
Victor Santos
Ervaringsdeskundige verbondsteam Volewijck Noord

Meer over het programa:

Voor de zomer heeft het Centrum voor Cliëntervaringen in opdracht van de gemeente Amsterdam een actie-onderzoek uitgevoerd naar het ervaren van validisme (discriminatie van mensen vanwege een beperking) in Amsterdam. Het onderzoek is afgerond en tijdens de Week van de Toegankelijkheid zullen de resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd. Hierbij is ondertussen de gemeente aan de slag gegaan met het uitwerken van de twee belangrijkste aanbevelingen hieruit:

  • Meer bewustwording over validisme: het vergroten van bewustzijn en kennis over validisme en de impact ervan op individuen en de samenleving.
  • Tot een groep komen voor een gezamenlijke strijd: het bevorderen van een gemeenschappelijke identiteit; trots en groepsgevoel versterken de gezamenlijke strijd vóór emancipatie en tegen discriminatie.

Daarom organiseren gemeente Amsterdam en Centrum voor Cliëntenervaringen tijdens de Week van de Toegankelijkheid (7-12 oktober, Home – Week van de Toegankelijkheid) deze interactieve bijeenkomst op vrijdagavond 11 oktober in Pakhuis de Zwijger. Wees welkom en doe mee. Praktische ondersteuning zal aanwezig zijn. Voor het aanvragen van ADL-hulp kan worden gemaild naar [email protected] .

DossierInclusieve Stad
Inclusief