De klantenservice via twitter en afspraken bij de burgerlijke stand via een webformulier. Steeds vaker gaat het contact met overheid of bedrijven exclusief digitaal. Dit kan voordelen opleveren zoals minder lange rijen voor de verschillende loketten en aanvragen die online sneller behandeld worden. Het zorgt echter ook voor onduidelijkheid, want waar kun je terecht als burger als de digitale wereld je niet verder kan helpen? Hoe staat het er eigenlijk voor met onze digitale burgerrechten?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
DossierTech for Society
Slim

Munish Ramlal is ombudsman van de metropool Amsterdam. Ramlal is een gepromoveerd jurist. Na zijn promoveren werd hij adviseur van de Nationale ombudsman. In deze periode ontwikkelde hij een expertmatige blik op de relatie overheid en burger. Hierna werkte Munish als organisatieadviseur voor publieke organisaties. Daarna was hij hoofd Systeemtoezicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens, waar hij toezicht hield op de naleving van privacyrechten van burgers door bedrijven en overheden.

Wina Smeenk is in 1997 afgestudeerd als industrieel ontwerper aan de Technische universiteit van Delft. Hier specialiseerde ze zich in innovatiemanagement en human-centered-design. Ze heeft meer dan tien jaar als ontwerper en innovatie strateeg gewerkt met verschillende internationale bedrijven in diverse product sectoren. Sinds januari 2021 is Wina Smeenk lector Societal Impact Design bij Hogeschool Inholland. Ze zet zich onder meer in voor het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam. Ze is daarnaast onderdeel van het oprichtingsbestuur van Digital Rights House Amsterdam.

Marieke Koekkoek is sinds 31 maart 2021 lid van de VOLT-fractie in de Tweede Kamer. Ze werkte eerder als advocaat in Amsterdam en deed promotieonderzoek aan het Leuvens Universitair Centrum voor Global Governance Studies. Binnen de Tweede Kamer houdt zij zich bezig met meerdere onderwerpen, waaronder buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking en justitie. Daarnaast is ze onderdeel van de Vaste commissie:Digitale Zaken.

Hind Dekker-Abdulaziz is kamerlid voor D66 met de portefeuille Digitale overheid Inlichtingen- en veiligheidsdiensten Binnenlandse Zaken. Haar politieke carrière begon als gemeenteraadslid in Utrecht. Zij deed haar studie aan de TU Delft op het gebied van technische innovatiewetenschappen. Door te kijken hoe Nederland haar digitale soevereiniteit behoudt wil zij de grote techbedrijven een halt toeroepen.

Michiel Klein is sinds 2015 Statenlid voor de ChristenUnie voor de Provincie Noord-Holland. Michiel Klein werkt als assistent professor en programma directeur op het gebied van artificiële intelligentie voor de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft meer dan 165 publicaties op zijn naam staan onder andere op het gebied van gamificatie, computermodellen en sociale netwerken. Zijn huidige onderzoeksfocus is gericht op de toepassing van AI voor de gezondheidzorg.

Aik van Eemeren werkt bij de Chief Technology Office van de gemeente Amsterdam.
Als lead Public Tech zorgt hij voor producten zoals de bestuurlijke datastrategie en de stedelijke Agenda AI en voor de aansturing van diverse teams op nieuwe technologie, conceptontwikkeling, digitale rechten en kunstmatige intelligentie.

Dit programma is ontwikkeld door
Folkert Lodewijks
Programmamaker
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksTech for Society

Don’t panic! Maar kunstmatige intelligentie werkt voor de politie, de belastingdienst en op de nieuwsredacties, robots bevolken onze productielijnen en onze telefoons registreren elke stap. In de coronacrisis zijn we afhankelijker dan ooit van datacenters en elektriciteitsvoorziening, kortom de toekomst is nu. Van wie zijn deze vitale netwerken? En hebben we nog voldoende grip op de digitale wereld? In Tech for Society bevragen en onderzoeken we de impact van technologie op onze open samenleving.