Er staat de komende jaren veel op het spel: de toekomst van ons klimaat, het aanpakken van ongelijkheid, het beschermen van de grondwet en de rechtsstaat. Maar wat kunnen we doen? Hoe ziet effectieve politieke actie er anno 2024 uit? En hoe mobiliseer je mensen voor een sociale beweging? Tijdens deze inspirerende boekpresentatie duiken we in het nieuwe boek ‘Recept voor maatschappelijke verandering’ van Wijnand Duyvendak. Deze avond verkennen we de bouwstenen van politieke actie en de dynamiek van maatschappelijke verandering. We gaan in gesprek met diverse mensen: ervaren activisten die hun sporen hebben verdiend in maatschappelijke en politieke campagnes, evenals nieuwe stemmen die recentelijk de arena van maatschappelijke en politieke strijd zijn betreden. Meld je nu aan en verkrijg inzichten in verschillende manieren van campagnevoeren en het aanwakkeren van maatschappelijke verandering.

In zijn boek ‘Recept voor maatschappelijke verandering’ gaat Wijnand Duyvendak op zoek naar recepten voor maatschappelijke verandering. Hij doet dit door lering te trekken uit vele politieke acties. Van de burgerrechtenbeweging onder leiding van Martin Luther King tot Kick out Zwarte Piet, van de antikernwapenprotesten tot de recente woondemonstraties. Duyvendak analyseert ook de vele acties waar hij zelf bij betrokken was, zoals de protesten tegen de groei van Schiphol, de acties tegen klimaatverandering, de grote verkiezingscampagnes van GroenLinks met Jesse Klaver, en zijn eigen politieke werk in de Tweede Kamer.

Duyvendak is ervan overtuigd dat politieke actie onmisbaar is voor iedereen die streeft naar een duurzame, eerlijke en menselijke samenleving. Deze politieke acties zijn nu misschien wel meer nodig dan ooit.

Over de sprekers

Wijnand Duyvendak studeerde sociologie, was in de jaren tachtig actief in de kraak- en antimilitaristische beweging, werkte in de jaren negentig bij Milieudefensie, zat in de jaren nul in de Tweede Kamer voor GroenLinks, leidde van 2013 tot 2022 de verkiezingscampagnes van GroenLinks en is sinds 2023 projectdirecteur bij Milieudefensie om mee te bouwen aan de klimaatbeweging.

Anne Kervers is promovendus politieke theorie aan de UvA en sinds 2019 actief bij Extinction Rebellion. In haar promotieonderzoek richtte ze zich op de relatie tussen klimaatverandering en de creatie van kapitaal. Kervers onderzoekt hoe economieën deel uitmaken van onze planetaire ecologie en hoe we klimaatverandering en sociale ongelijkheid kunnen verminderen door ecologisch denken binnen het economische veld.

Winnie van Oussoren is voorzitter van Milieudefensie Jong en lid van de Raad van Advies voor Youth For Climate. Ze heeft International Relations and Organisations gestudeerd aan Leiden University College. Daarnaast is ze al sinds haar vijftiende actief binnen de klimaatbeweging.

Habtamu de Hoop is Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA. In zijn rol als Kamerlid richt hij zich voornamelijk op openbaar vervoer, verkeer en volkshuisvesting. Daarnaast was hij de eerste Friese politicus die zich uitsprak tegen Zwarte Piet en sprak hij tijdens de Black Lives Matter-demonstraties in Leeuwarden.

Jurjen van den Bergh is de directeur van DeGoedeZaak, een bondgenoot voor progressief Nederland. DeGoedeZaak zet campagnes op en werkt aan het versterken van samenwerkingen tussen verschillende progressieve groepen, met thema’s variërend van het kinderpardon en de klimaatcrisis tot de woningcrisis. Daarnaast is Jurjen een van de initiatiefnemers van de burgerbeweging Samen uit de Crisis en treedt hij op als politiek commentator en presentator.

Diederik ten Cate is hoofd strategie & communicatie van de GroenLinks-PvdA Tweede Kamerfractie. Voorheen was hij de bestuurslid en voorzitter van DWARS, de GroenLinkse Jongerenorganisatie. Hij studeerde Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Law and Politics of International Security aan de Vrije Universiteit Amsterdam.