In 2026 moeten alle gemeenten tezamen maar liefst 2,4 miljard euro bezuinigen. Dit komt neer op 6% van de totale begroting. Dit jaar wordt daarom door beleidsmakers ook wel het ‘Ravijnjaar’ genoemd. Gemeenten vrezen voor verschraling, ontoegankelijke zorg en minder woningbouw. Maar wat betekent dit specifiek voor het sociaal domein en het jeugdbeleid, is het alleen een vloek of liggen er ook kansen om dit ravijn te overbruggen? Hoe maken gemeenten de juiste keuzes en houden ze hun koers vast als tijd en geld steeds schaarser worden? Hoe bepalen gemeenten waar de bezuinigingen terechtkomen zonder daarbij investeringen in het sociaal domein en in de jeugd uit het oog te verliezen? Hierover gaan we in gesprek met beleidsmakers zelf en experts. Wat kunnen we leren van inspirerende voorbeelden, wat zijn de grootste uitdagingen, en hoe kan de uitwisseling van ideeën de weerbaarheid van gemeenten versterken?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de sprekers

Tom Lash is schrijver, cabaretier en columnist. Begin dit jaar schreef hij een analyse voor De Correspondent over de gemeentebezuinigingen. Hiervoor onderzocht hij wat het effect is van de ‘decentralisatie’ van onder andere de jeugdzorg in de afgelopen 10 jaar, wat de toekomstige bezuinigingen in de gemeenten betekenen en hoe wij dit gaan merken.

Andrew Britt is senior onderzoeker bij het Verwey Jonker Instituut. Andrew heeft veel onderzoeks- en adviesopdrachten gedaan over de sociale basis; over passende wijzen van sturen, leren en verantwoorden. Hij onderzocht ook hoe het maatschappelijk rendement van de sociale basis in beeld gebracht kan worden, en heeft visietrajecten begeleid. Vorig jaar publiceerde hij ‘De Sociale Basis en de houdbaarheid van de Wmo’ en ‘De Sociale basis versterken, investeren in de toekomst’, een verandertheorie met bouwstenen hoe overheden en maatschappelijke partijen de sociale basis kunnen versterken.

Rutger Hageraats is bestuurder bij het Nederlands Jeugdinstituut. Hier houdt hij zich onder meer bezig met het samen sturen op effectief integraal jeugdbeleid. Daarnaast heeft Rutger lange tijd gewerkt als manager en projectleider bij de gemeentelijke overheid.

Dit programma is ontwikkeld door
NJi
Nederlands Jeugdinstituut
De moderator van dit programma is
Sofie van den Enk
Moderator