De afgelopen jaren is er zowel op landelijk als op Amsterdams niveau steeds meer ingezet op diversiteit en inclusief beleid voor de kunst- en cultuursector. Tijdens dit programma reflecteren we op de huidige cijfers en beleidsontwikkelingen binnen deze sector. We zullen het onder andere hebben over representatie, de financieringsstromen, interne cultuur, de toegankelijkheid en de bekleding van machtsposities binnen de sector. Wie bepaalt wat er gemaakt wordt? En in hoeverre hebben mensen van kleur eigenaarschap over de thema’s die hen direct raken. Bijvoorbeeld als we kijken naar de toegang tot subsidies die verstrekt worden rondom thema’s die raken aan diversiteit en inclusie. Tijdens het programma gaan we in gesprek met beleidsmakers, instellingen, onderzoekers, onafhankelijke makers en initiatieven.
© Profielfoto van Rubiah Balsem is uitgesneden van de foto “Audre Lorde, The New Utopia Begins Here #2” van Iris Kensmil.
© Profielfoto van Hanina Ajarai is uitgesneden van Ellen Daniels
De gemeente Amsterdam vroeg aan Movisie in 2021 om na te gaan wat er bekend is over discriminatie in deze sector en wat de gemeente kan doen aan discriminatie in deze sector. Op basis van de literatuur worden enkele tips te gegeven over hoe je discriminatie in de kunst- en cultuursector zou kunnen tegengaan
In de culturele en creatieve sector is het aandeel werkenden zonder migratieachtergrond relatief hoog (83 procent tegenover 78 procent in de totale regionale economie) evenals het aandeel werkenden met minimaal een hbo-opleiding.
De Code Diversiteit & Inclusie is opgesteld door de gezamenlijke brancheverenigingen in de culturele en creatieve sector. Zij sloegen de handen ineen om de oude Code Culturele Diversiteit te herschrijven tot een nieuwe, breed inzetbare gedragscode. De Code wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de zes rijkscultuurfondsen