Zo krachtig heb je ouderen (bijna) nog nooit gezien. Ze komen in de regel in twee smaken. Met kromme rug en stok, verdrietig uit het raam starend, of met een volle bos haar en stralende lach van het uitzicht genietend op een of andere bergtop. De beeldtaal hiervan is duidelijk. Oud worden is vervelend, en succesvol oud worden is alleen weggelegd voor degenen die hun jeugdige uitstraling en sportieve lijf weten te bewaren. Dit soort gedachtegoed sijpelt door in alle uithoeken van onze samenleving. Het kleurt onze houding tegenover onze eigen veroudering en typeert een groot deel van onze samenleving als potentieel zielig of in ieder geval minder waardevol dan de jongere tegenhelft. Hoog tijd om deze vastgeroeste denkbeelden wat nieuw leven in te blazen. De innemende beelden van fotografe Sevilay Maria van Dorst zijn een sprankelend eerbetoon aan de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd.

Over de sprekers

Sevilay Maria van Dorst brengt discussies op gang door maatschappelijke thema’s te bespreken in esthetische fotografie. Sociale constructen – de ongeschreven afspraken die we als maatschappij hebben – breekt ze met haar projecten en series los om ruimte te creëren voor nieuwe gedachtes en mogelijkheden. Sevilay Maria werkt met zowel instant-fotografie – wetplate en polaroid – als digitale fotografie. Onder andere de Volkskrant, PS Het Parool, Het Parool, ID Magazine, NRC, Vogue, Condé Nast Traveler, en Marie Claire publiceerde haar beelden.

Micaela Bartels is initiatiefneemster van PR:OUD. Al sinds haar veertigste is zij gefascineerd door het alomtegenwoordige ongemak over ouder worden. Goed bedoelde complimenten over ‘er jonger uitzien’ zetten haar aan het denken over de overwaardering van jeugdigheid. In haar werk als verpleegkundige, als consulent voor de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) en tijdens haar studie Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek wordt haar steeds duidelijker waar goed oud worden om draait: Een positieve en anticiperende houding tegenover je steeds veranderende zelf.

Voor politicologe Marjan Sax staat één ding voorop: onrecht moet je bestrijden. Dat doet ze dan ook onafgebroken. Zelfs de nasleep van een hersentumor staat haar actiebereidheid niet in de weg. Zij is een van de 40 rolmodellen die geportretteerd zijn voor PR:OUD.

Melvin Anderson is zijn carrière ooit begonnen als stoffenontwerper. Als docent op de Rietveld Academie raakt hij ruim 20 jaar later mateloos gefascineerd door glaskunst en slaat aan het ontwerpen. Een kleine glasblazerij in Venetië voert tot op de dag van vandaag zijn creaties uit.

Net als voormalig echtgenoot Wubbo, draagt Joos Ockels graag uit: leef vooral niet té achteloos. We zijn immers – zoals de Nederlandse ruimtevaarder zo mooi formuleerde – allemaal astronauten van het Ruimteschip Aarde. Met haar stichting Happy Energy richt ze zich op het schetsen van positieve toekomst scenario’s: “Elke stap, hoe klein ook, telt.”

ProgrammareeksFotokroniek

Laat je meenemen in de wereld van de fotografie!