Het project The Essential is een ware caleidoscoop waarin vele mogelijke menselijke emoties, waarden, belangen, ideeën, inzichten en bespiegelingen aan bod komen. Het is ondertussen twaalf jaar geleden dat Martin en Inge Riebeek startten met The Essential, een verzameling van intieme en soms indringende videoportretten. In die afgelopen periode maakte dit kunstenaarsduo meer dan 500 portretten in 24 verschillende landen. Op straat nodigden zij toevallige voorbijgangers uit om voor de camera te vertellen waar het in hun eigen leven nu echt om gaat, wat op dit moment essentieel voor hen is. De antwoorden worden in één keer opgenomen. De personen lopen naar de camera, vertellen hun verhaal en verdwijnen uit beeld.
Door deze directe manier van filmen hebben de korte videoportretten het karakter van persoonlijke ontmoetingen. Martin en Inge vertellen tijdens deze aflevering van Fotokroniek over het project en delen verhalen van mensen die ze hebben geportretteerd.

Over The Essential

The Essential toont ons de vele manieren waarop onze levens uniek zijn, maar ook de overeenkomsten die we delen ondanks onze verschillen. Sinds 2010 verzamelen kunstenaars Martin en Inge Riebeek (NL) verhalen van mensen over de hele wereld voor hun videokunstproject The Essential. In drie, vier minuten brengen zij onder woorden wat op dat moment essentieel is in hun leven.

Een vrouw in Napels die als kind zag hoe haar moeder omkwam door kogels van de maffia en die zich nu in de politiek inzet om dat geweld te bestrijden. Een vrouw die koffie verkoopt op straat, en hoopt dat ze ooit genoeg geld zal hebben om naar een goede tandarts te gaan, zodat ze naar haar klanten kan glimlachen en dan misschien een goede man vindt. Een bankier in Londen die vertelt hoe de ratrace van de financiële wereld waarin hij en zijn vrouw werken, ook hun privéleven dreigt binnen te dringen. Of een man in Nairobi, die met zachte stem spreekt over zijn oudste zoon, zijn oogappel, die ziek werd toen hij 25 jaar oud was, en stierf. In veel van die verhalen lijkt een complete speelfilm schuil te gaan, maar het blijft altijd bij een paar minuten: het moment van de eerste ontmoeting. Die eerste ontmoeting, dat is voor Martin en Inge de kern. Je loopt op straat en komt iemand tegen. Hij kijkt je aan en vertelt je zijn verhaal.

Dit werk bevat al meer dan 600 videoportretten van mensen uit 23 landen. Martin en Inge verzamelen nog steeds nieuwe verhalen, omdat ze een stem willen geven aan een grote verscheidenheid aan mensen. De verhalen laten ons zien wat er momenteel in de wereld gaande is, en onthullen soms een verontrustende, maar belangrijke boodschap.

Hun boek is een inventarisatie van een decennium aan werk. Het biedt een selectie van 225 videoportretten met transcipts van de ontroerende monologen en aanvullend fotomateriaal dat is gemaakt tijdens het maken van The Essential.

Naast diverse tentoonstellingen plaatsen Martin en Inge regelmatig een nieuwe selectie van video’s online op www.the-essential.nl

Over Martin & Inge Riebeek

Martin en Inge Riebeek studeerden beiden beeldende kunst aan AKV | St. Joost Breda en werken sinds 2001 samen. Ze creëren kunstwerken in de openbare ruimte en integreren audiovisuele elementen in hun werk. Ze richten zich daarbij op het creëren van ontmoetingen en nodigen voorbijgangers uit om een gesprek aan te gaan door hen te vragen: ‘Wat is je droom? Hoe ziet jouw paradijs eruit?’ of, sinds 2010: ‘Wat is voor jou nu de essentie van het leven?’ Ook hier gaat het om de ontmoeting. Ze filmen de getuigenissen in één take, een monoloog waarin de personages naar de camera toe lopen, hun verhaal vertellen en vervolgens verdwijnen.

ProgrammareeksFotokroniek

Laat je meenemen in de wereld van de fotografie!