Het perfecte plaatje op Instagram en de best behaalde successen op LinkedIn. Dagelijks maken wij elkaar gek met posts waarin we de beste prestaties en leukste momenten aan elkaar laten zien. Ook in het onderwijs worden we gepusht de hoogste cijfers te halen, en zijn we met een zes vaak niet tevreden. Het gevoel dat wij niet goed genoeg zijn en nog meer van onszelf moeten vragen, is het gevolg van de prestatiemaatschappij waarin wij nu leven. Hierin bepalen onze individuele prestaties hoe ‘goed’ we het doen in deze grote rat-race. Wij zijn opgegroeid in een systeem waarbij je altijd de beste versie van jezelf moet laten zien en waar je waarde wordt gekoppeld aan je successen. Maar hoe kunnen wij als jongvolwassenen navigeren in deze prestatiemaatschappij? Zijn er manieren waarop wij deze druk kunnen verminderen? In dit programma gaan wij in gesprek met jongeren en deskundigen over de oorzaken en gevolgen van prestatiedruk. En onderzoeken we eventuele oplossingen om niet alleen de symptomen te bestrijden maar ook om het systeem te veranderen.

Over de sprekers

Thijs Launspach is psycholoog, schrijver en (TEDx-)spreker. Thijs schreef boeken over stress, burn-out, en millennials op het werk. Hij schreef de bestseller Fokking Druk (2018), Je bent al Genoeg (2022), Werk kan ook uit (2020) en Werken met Millennials (2019). Hij heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad en hij is een van de docenten aan The School of Life. Thijs geeft regelmatig lezingen, keynotes en workshops over mentale gezondheid, stressmanagement en het managen van millennials in organisaties. Hij is daarnaast veel in de media te zien / horen over deze onderwerpen. Ook heeft hij een eigen podcast over psychologische thema’s. (Foto Thijs Launspach © Nanda Hagenaars)

Janneke Brantjes heeft de bachelor Communicatiewetenschap en de master Politieke Economie afgerond. Hierna is zij fulltime gaan werken. Doordat zij gedwongen een stap terug moest nemen heeft zij de keuze gemaakt om te stoppen met werken en is ze op reis gegaan. Nu ze terug is werkt ze als barista en freelancer en neemt zij haar tijd om na te denken over de volgende stap.

Ali Shah is een derdejaarsstudent Bachelor Medische Hulpverlener en momenteel werkzaam als stagiair in de Ambulancezorg Leiden. Naast zijn studie en stage is Ali actief betrokken bij verschillende nevenactiviteiten, waaronder jongerenpanels en commissies. Tijdens de coronacrisis heeft Ali zich ingezet voor de mentale gezondheid van studenten door zijn eigen visie en verhaal te delen in diverse interviews.

Emmanuel Boateng stay away from dante! (Emmanuel Adomah Boateng) of in het kort Dante is een artiest/producer/songwriter uit Amsterdam-Zuidoost. Op 18-jarige leeftijd begon hij met het produceren. Door het zien van video’s van zijn idolen besloot hij zichzelf piano en gitaar te leren. Dit is goed te horen in zijn muziek door zijn persoonlijke speelstijl. Dante probeert met zijn muziek gevoelens van liefde, jeugd en soortgelijke emoties in mensen op te wekken. Dit doet hij met zijn persoonlijke teksten en dromerige instrumentals. Daarnaast is hij gedreven om de creatieve horizon van de Nederlandse muziekindustrie te verbreden door zijn muziek en kunst op een unieke manier te presenteren.

Faiza Ben Salah heeft een pedagogische achtergrond en is sinds 8 jaar werkzaam als Coach. Als Master in de behandeling van burn-out/stress, ziet zij een groeiende behoefte van deze groep hulpbehoevenden. Als coach kan zij hierbij hulp bieden. Daarnaast werkt zij ook op scholen met kinderen van 13-18 jaar. Ze begeleid hen hoe zij met druk om kunnen gaan en deze kunnen verminderen.

Esther Kok werkt sinds 2019 voor Thrive Amsterdam Mentaal Gezond, een beweging die gestart is door de GGD Amsterdam en samen met organisaties en Amsterdammers werkt aan het mentaal gezond(er) maken van de inwoners van Amsterdam. Esther weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om te investeren in mentale gezondheid, het is een onderwerp van ons allemaal. Daarom vindt Thrive dat dit meer plek in onze hoofden en harten moet krijgen. Thrive doet dit door gesprekken en activiteiten in, op en met het onderwijs, de samenleving, haar inwoners en het werk.

Linde de Wit is sinds drie jaar studentenpsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Hier helpt zijn individueel en in groepen studenten die kampen met problemen zoals prestatiedruk, studiestress en faalangst.

Dit programma is ontwikkeld door
Chanell Strijder
Stagiair Sociale Stad
Violette Le Cat
Stagiair Duurzaamheid
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Violette Le Cat
Stagiair Duurzaamheid