Toen Rusland Oekraïne binnenviel, bood de eigenaar van het Poolse Hotel Maria direct aan om veertig mensen op te vangen. Zevenhonderd mensen kwamen daarop af, waaronder Marta Valentyna en Ann. De observerende camera is getuige van hun verlangen naar de afwezige geliefden in een arena met zevenhonderd vrouwen en kinderen.

De korte documentaire ‘Present are the Absent’ is een mozaïekvertelling over drie vrouwen die elk op hun eigen wijze omgaan met de afwezigheid van hun naasten, die ze moesten achterlaten in Oekraïne, terwijl ze verblijven in het luxueuze maar overbezette Hotel Maria in het zuidwesten van Polen.

Met in dit programma

Over de filmmaker

Lieke Heil (1997) studeerde in 2019 af aan de Nederlandse Filmacademie met de korte documentaire Ik moet Niks. Deze film is uitgezonden door KRO-NCRV en was de op twee na best bekeken documentaire van 2019 op 2Doc. Tijdens de coronapandemie maakte ze de korte documentaire Rita in quarantaine. De film is lokaal vertoond op het Amsterdam Buurtfilmfestival, waar de documentaire de prijs voor beste film in ontvangst mocht nemen.

In maart 2022 richtte ze samen met vrienden de non-profit organisatie Dutch Civilian Action for Ukraine (DCA) op. Ze leverden hulpgoederen af in Wroclaw (Polen) en namen Oekraïense mensen mee terug naar Nederland en verbonden hen met hun gastfamilies. Nu reizen ze regelmatig naar Oekraïne om, in samenwerking met lokale organisaties, humanitaire hulp en ondersteuning te bieden aan zowel de frontlinie als rondom Kiev. Tijdens de voorbereidingen van de eerste reis naar Wroclaw hoorden ze dat de eigenaar van Hotel Maria had aangeboden om veertig Oekraïners op te vangen, maar dat daar zevenhonderd mensen op zijn afgekomen. Lieke ging met DCA daarnaartoe om met Oekraïense vluchtelingen te praten die eventueel naar Nederland wilden afreizen. Eenmaal aangekomen in de eetzaal van het hotel raakte ze overdonderd door het besef dat de afwezigen een stempel leek te drukken op elk van hen. Nadat meerdere gesprekken en ervaringen deze observatie bevestigden, ontstond er een sterke motivatie om deze onzichtbare belevingswereld zichtbaar te maken door middel van een korte documentaire.

© René Vullings

© René Vullings

Credits

  • 25 min
  • Gesproken talen: Oekraïens, Russisch en Pools gesproken
  • Ondertiteling in: Nederlands

Tjan Tjan Films presenteert in co-productie met IJswater Films een film met Marta Mediakovska, Anna Vozniuk, Valentyna & Solomiia Kulaienko

Regie: Lieke Heil
Cinematografie: Lidewei Egbers
Montage: Gijs Onvlee
Geluidsontwerp en mixage: Meghan van der Meer
Componist: Aengus Havinga
Mastering engineer: Matt Flanc
Colorist: Barend Onneweer
Grafisch ontwerp en poster design: Rene Vullings
Producent: Lieke Heil
Co – producent: Nicky Onstenk en Marc Bary

Dit programma is ontwikkeld door
Lieke Heil
Documentairemaker
In samenwerking met
Laura Janszen
Producent
Partners