Hét event van het jaar voor en door Politieke Vrouwen, voor iedereen die geïnteresseerd is in het perspectief en de ervaringen van vrouwen in de politiek. Omdat zij als groep nog lang niet groot en zichtbaar genoeg zijn en omdat er ontzettend veel inspirerende vrouwen zijn wiens verhaal een podium verdient. Dit programma geeft hen die ruimte.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Het wordt een avond vol bijzondere vrouwen en belangrijke verhalen. Over wat zij willen bereiken en hoe zij dat doen. Over vrouwelijk leiderschap in Amsterdam, Nederland én in de autonome landen Aruba, Sint Maarten en Curaçao. Over hoe je gender mee kan nemen in het bedenken van politieke oplossingen. En over hoe de ideale toekomst eruit ziet voor vrouwen in de politiek.

Wat gaan we doen?

Devika Partiman, oprichter van Stem op een Vrouw, opent de avond samen met Claartje Brons namens het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een politieke start
Vervolgens schuiven oud-minister Hedy d’Ancona, Tweede Kamerlid Sadet Karabulut, VVD Statenlid voor de provincie Zuid-Holland Karima Bouchtaoui en Gemeenteraadslid Imane Nadif aan om het te hebben over politieke ambities en hoe zij ooit begonnen aan hun politieke carrière. Waarom zijn ze de politiek ingegaan? Hoe verliepen de eerste jaren? Wat wilden ze toen bereiken en waar staan ze nu? Een gesprek over politieke drijfveren en ervaringen. Kinderminister Nilaya Holwijn stelt hen een aantal vragen via een videoboodschap.

Bijzondere gemeenten
Daarna is het tijd om het te hebben over politiek in het héle Koninkrijk: de bijzondere gemeenten en de positie van de BES eilanden. Hoe wordt in Nederland besloten over de bijzondere gemeenten en hoe kan je hier als politica meer over leren?

We bevragen Samira Rafaela, het eerste Nederlandse lid van het Europees Parlement met een Afro-Caribische achtergrondinterview en vervolgens Maria Liberia Peters, oud-premier van de voormalige Nederlandse Antillen. Zij vertelt o.a. over haar ervaringen als vrouwelijk premier op een wereldtoneel vol mannen. Ook Imane Valk, lid van de kinderraad Amsterdam, sluit aan bij dit gesprek.

Gender Mainstreaming
Om het concept Gender Mainstreaming verder toe te lichten, kijken we een fragment uit de film ‘The Feminister’ over de Zweedse oud-minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström. Zij was de eerste die actief een feministisch buitenlandbeleid koos. Wat is gender mainstreaming? En hoe kan je dit als politica inzetten? Met als speciale gast Esther van Dijk, directeur Emancipatie bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Politieke Vrouwen; een toekomstschets
We sluiten de avond af met een blik op de toekomst; wat moet er gebeuren om meer vrouwen in de politiek te krijgen en te houden? Karima Bouchtaoui, Sadet Karabulut, Samira Rafaela en Imane Nadif schuiven opnieuw aan, en ook staatssecretaris Mona Keijzer praat mee.

Tussendoor luisteren we naar muziek van Shishani Vranckx en de avond wordt samengevat door spoken word artist Rachel Rumai Diaz.

Het programma wordt gepresenteerd door hosts Raissa Biekman en Dionne Abdoelhafiezkhan.

* Dit programma wordt georganiseerd door ‘Politieke Vrouwen – Het netwerk voor vrouwen in politiek en bestuur’. Politieke Vrouwen is een samenwerking van het Ministerie van BZK en stichting Stem op een Vrouw.

Luister onze podcast

Beluister ook via Apple Podcasts en Spotify.

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Mediapartner
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.