Global Trends

Pink Washing

Verkooptruc of solidariteit, wie profiteert er van de regenboogvlag tijdens Pride? En hoe geef je je Pink Activisme vorm?
donderdag 16 jan 2020, 19.30
do 16 jan 2020, 19.30
Studio

Wereldwijd groeien gayprides uit van alternatieve optochten tot commerciële events. Grote bedrijven spelen hier handig op in door veelvuldig te adverteren met regenboogvlaggen en andere lhbti+ symbolen, maar wat doen deze bedrijven verder voor het bevorderen van LHBTI+ rechten in binnen en buitenland? In dit programma onderzoeken we het fenomeen Pinkwashing en bespreken we op welke manier bedrijven, maar ook andere organisaties of individuele personen kunnen bijdragen aan de roze gemeenschap. Laat je dus inspireren door roze weldoeners en onderzoek op welke manier jij of jouw bedrijf een bijdrage kan leveren die waarde heeft voor de LHBTI+ community.

Vier het 10-jarig bestaan van PlanetRomeo Foundation met een drankje in de hand (of twee) en met een breed scala aan interessante mensen en gesprekken. Om het feest in te luiden, kijken we kritisch naar het fenomeen Pink Washing. Dit doen we met oa Maartje Weijers, Head of Culture bij Boomerang en initiatiefnemer Pride Funraiser, Roos Zegers, woordvoerder Hema en Marten van den Berge, adviseur, coach en activist. Met hen gaan we het hebben over de rol van bedrijven en het uiten van een queer positief imago en wanneer dit overgaat in Pinkwashing. Hoe kun je, door intern te investeren in bewustwording en en extern geld te doneren aan projecten, zorgen dat je echt iets bedraagt aan de emancipatie in Nederland?

In het tweede panel gaan we in gesprek over de vraag: Hoe kun je als individu bijdragen aan de queer emancipatie in Nederland? Besteed je tijd en expertise of juist geld. En hoe kun je verschillende thema’s combineren, zoals klimaatactivisme en queerness? Dit doen we met oa Tieneke Sumter, bestuurslid PlanetRomeo Foundation, Marjan Sax, mede-oprichter Mama Cash en Jason Tjon Affo, activist en vegan food en lifestyle blogger.

Niemand minder dan Ira Kip zal voordragen uit haar werk en aan het eind heffen we met z’n allen het glas.

donderdag 16 jan 2020, 19.30
Studio
Deze 98 mensen waren aanwezig