NOTITIE: Kijk je online mee en wil je vragen stellen tijdens het programma? Dat kan via de Vimeo-chat van BNNVARA.

 

‘Trouwens, je slikt toch gewoon de pil?’

De vijfde aflevering van het tweede seizoen van Pak De Macht met Tim Hofman (BNNVARA) gaat over de anticonceptiekloof. Want waar blijft de ‘mannenpil’ eigenlijk? En waarom zijn er inmiddels geen alternatieven voor oude bekenden als de pil, de (hormoon)spiraal en het implanonstaafje op de markt? Anders gezegd: waarom ligt de verantwoordelijkheid voor anticonceptie nog altijd vooral bij mensen met baarmoeders?

In deze aftertalk over de anticonceptiekloof gaan we in gesprek met experts, professionals en ervaringsdeskundigen. We bespreken de macht van de farmaceutische industrie maar ook de ongelijkheid in de slaapkamer – want hoe zit het eigenlijk in jouw eigen (seks)relatie(s)? Is de verantwoordelijkheid daar wel gelijk verdeeld?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de sprekers:

Henk Jan Out is een ervaren farmaceutisch geneeskundige en werkte 30 jaar in de farmaceutische industrie. Hij schreef het boek: “Leve het Geneesmiddel! Over de verdiensten van de farmaceutische industrie” (september 2016, Prometheus, Amsterdam). De publicatie van het boek leverde veel media-attentie op. Zijn expertise betreft het geneesmiddel in de meest brede zin van het woord waarover hij publiceert, twittert en blogt. Hij was verantwoordelijk voor de wereldwijde klinische ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen bij het voormalige Nederlandse farmaceutische bedrijf Organon. Van 2010 tot 2015 was hij tevens bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde aan het Radboudumc. Voor Ferring Pharmaceuticals werkte hij in Kopenhagen als VP Reproductive Medicine R&D en in Shanghai als Chief Scientific Officer Asia-Pacific.

Ylanga van der Geld is medisch specialist en seksuoloog NVVS. Zij is de eigenaar en oprichter van Toolsz to Touch. Als seksuoloog helpt ze mensen met en zonder relatie die klachten ervaren op het gebied van seksualiteit. Daarnaast schrijft ze columns en werkt ze soms mee aan mediaproducties (o.a. ‘Club Clit’ van Omroep HUMAN, ‘Late Night Talks’ van het Pakhuis en ‘Naakt voor de klas met de Sekszusjes’) en geeft ze gastcolleges seksuologie aan diverse opleidingen. Vanuit haar functie als penningmeester in het bestuur van NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) draagt ze bij aan het vergroten van het bewustzijn voor het belang van seksuologische zorg.

Ineke van der Vlugt is sociaal wetenschapper en sinds 2006 werkzaam bij Rutgers. Ze is sinds 2017 programmamanager anticonceptie & abortus. Ze zet zich in voor betere toegang tot anticonceptie en abortus, gedeelde m/v verantwoordelijkheid en zelfregie over kinderwens en vrijheid van keuzen. Bijzondere aandacht gaat uit naar jong volwassenen, groepen in kwetsbare omstandigheden en risicogroepen. Ze is inhoudelijk expert op anticonceptie en abortus, gender-sensitief en cultuur-inclusief werken en maakt zich sterk voor positieve seksualiteit. Ze stuurt verschillende projecten aan en is o.a. projectleider van Nu Niet Zwanger.

Quinty Misiedjan, ook wel bekend als Quinsding op het internet, is begonnen als YouTuber en content creator maar focust zich momenteel op presenteren, acteren en programma’s maken. Tegenwoordig mag zij ook documentairemaker op haar cv schrijven. In opdracht van War Child maakte Quinty de documentaire ‘Getekend voor het Leven’, waarin Quinty liet zien hoe gevluchte kinderen toch kind blijven in een omgeving vol onzekerheid, angst en geweld. Quinty begon enkele jaren geleden met presenteren van ‘Zapp Skills’ en ‘Club Hub’ op NPO3 en vandaag de dag is zij te zien in verschillende programma’s op MTV, KRO NCRV en BNN VARA.

Als er één ding belangrijk is voor Tijn de Jong, dan is het wel zacht blijven. In een wereld die steeds verder verhardt, wil hij actief geloven in de kracht van empathie en zachtheid. In gesprek gaan van mens tot mens en naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar. Tijn is theatermaker, acteur, spreker en activist. Op zijn Instagram deelt hij eigen ervaringen en gaat hij in gesprek met anderen over maatschappelijke vraagstukken. Taboes doorbreken en vooroordelen, stereotypes en discriminatie verminderen is diens doel. Als transgender en non-binair persoon is Tijn ervaringsdeskundig op het gebied van seksuele- en genderdiversiteit. De rode draad in diens werk zijn diens eigen ervaringen, zowel rondom diens genderidentiteit en seksualiteit als rondom diens ervaringen met seksueel geweld en trauma. Tijn hoopt zo een stuk representatie te bieden, die hij zelf enorm heeft gemist. Hij zet zich actief in voor de emancipatie en inclusie van de LHBTQIA+ gemeenschap en voor een open minded, maar bovenal zachtere wereld.

Nana Asare is naast zijn baan als consultant bij een adviesbureau betrokken bij verschillende culturele projecten. In 2019 startte hij samen met like-minded people Represent, een online platform om Randstedelijke jongeren te betrekken in de politieke discussie. Ook is Nana te vinden in de Amsterdamse nachtclubs als organisator, dj of MC.

 

Over de artiest:

Vlamousse is een wat ouder en onfris cabaretduo (ze zweten gewoon snel) dat bestaat uit Brigitte van Bakel en Maya van As. Beide als solist afgestudeerd aan de Koningstheateracademie te Den Bosch vinden zij elkaar twee jaar later, in 2018, als duo tijdens een project in Zuid-Afrika over humor en maatschappelijk engagement. Gewapend met een gezamenlijke passie voor het klein menselijk leed binnen grote thema’s schrijven ze hun eerste half uur durende voorstelling: SAAMPIES.

DossierFemCity
Inclusief
In samenwerking met
Partners
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.