Pakhuis en NiNsee nodigen iedereen die geïnteresseerd is in hedendaagse Caribische literatuur, de geschiedenis van het Nederlandse Koninkrijk, het gezamenlijke slavernijverleden en de doorwerking hiervan in het heden, en het zich thuisvoelen in en liefde hebben voor twee landen uit voor de boekbespreking met aansluitend panelgesprek van “Oro is Goud”.
Over het boek
“Oro is goud” is een boeiend boek vol kleurrijke verhalen die de banden tussen Curaçao en Nederland verkennen. Geschreven door de Curaçaos-Nederlandse schrijver Maghalie van der Bunt-George, biedt het boek een diepgaande blik op de gedeelde geschiedenis, het slavernijverleden en de culturele verbindingen tussen deze landen. Lezers worden meegenomen door historische en hedendaagse vertellingen, waarbij personages zoals Marjanne, die straathonden op Curaçao redt, en de kleermaker Domitilio tot leven komen. Wandel mee langs de blikken huizen naar het einde van de Florencestraat, waar je uitkijkt over het kleurrijke Punda. Laat je meeslepen door het ontroerende liefdesverhaal van de Labadó ó di Koprá. En wat doet het portret van slavenhouder Caspar van Uytrecht in het paleis van de gouverneur? De verhalen spelen zich af in de historische stadsdelen Otrobanda en Punda en geven een levendig beeld van het leven en de liefde in deze Caribische werkelijkheid.
Het boek laat ook de lezer kennismaken met de (pas erkende) koninkrijkstaal Papiamentu en biedt inzicht in belangrijke historische gebeurtenissen zoals de opstand van 30 mei 1969 en het instorten van de Julianabrug. Deze vertellingen weerspiegelen de complexe, maar onlosmakelijke banden tussen de inwoners van Curaçao en Nederland, diep geworteld in een gezamenlijk verleden. “Oro is goud” is niet alleen een literair werk, maar ook een uitnodiging om de geschiedenis en cultuur van het Nederlandse Koninkrijk beter te begrijpen en te waarderen.
Over de sprekers…
Maghalie van der Bunt-George (1973) werd geboren in Delft, de plaats waar haar Curaçaose vader studeerde en trouwde met haar Nederlandse moeder. Ze groeide op in Curaçao, studeerde in Nederland en keerde na haar studie terug naar het eiland van haar jeugd. Ze is een kind van twee werelden en voelt zich innig verbonden met beide landen in het Koninkrijk. Oro is goud is haar debuut.
Daniella Britt is communicatiemedewerker voor het KITLV-programma ‘Island(er)s at the Helm: Co-creating research on sustainable and inclusive solutions for social adaptation to climate challenges in the (Dutch) Caribbean‘. Daniella heeft Internationale Studies (BA) gestudeerd aan de Universiteit Leiden en Politieke Theorie (MA) aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is geboren en getogen in Aruba en heeft tussen haar BA- en MA-studies enige tijd gewerkt in de cultuur- en erfgoedsector op het eiland, zoals bij de Nationale Archieven van Aruba. Naast het KITLV is ze ook erfgoedadviseur voor het Mondriaan Fonds en heeft ze eerder gewerkt aan de Universiteit van Amsterdam. Haar eerdere werk en onderzoek weerspiegelen een interesse in politieke en sociale weerstand in de geschiedenis van de ABC-eilanden.
Sabrina Schoop is een getalenteerde spoken word-artiest en kunsteducator, geboren in Curaçao. Ze studeerde Fine Art in Education en is gepassioneerd over het verkennen van de wereld door middel van kunst. Ze kiest ervoor om poëzie te gebruiken om haar menselijke natuur bloot te leggen en neemt de tijd om poëzie te creëren die weergeeft hoe zij de wereld ervaart. Sabrina gelooft sterk dat poëzie een medium is waarmee we onze diepste verlangens aan elkaar onthullen, en daarom zijn haar gedichten bedoeld om troost, inspiratie, conflict of een gevoel van verbondenheid te bieden. Tegelijkertijd bevordert ze een verbinding tussen individuen door de schoonheid van taal.
Zion Piggott is een educator en autodidact met een diepgaande expertise in Caribisch erfgoed en geschiedenis. Met een passie voor cultureel erfgoed, specialiseert Zion zich in het toegankelijk maken van historische kennis voor diverse doelgroepen. Bij het Nationaal Archief speelt Zion een cruciale rol in het ontsluiten van archieven, waarbij hij historische documenten en bronnen gebruikt om boeiende en educatieve ervaringen te creëren, onder andere door verhalen van het verleden te verkennen en te verbinden met hedendaagse kwesties. Zion gelooft dat inzicht in het verleden essentieel is voor het vormgeven van een betere toekomst. Hij zet zijn uitgebreide kennis en vaardigheden in om anderen te inspireren en te onderwijzen, waarbij hij streeft naar een (Caribische) samenleving die haar geschiedenis waardeert en ervan leert. Zijn werk is een brug tussen het verleden en de toekomst, met als doel bij te dragen aan een inclusieve en rechtvaardige wereld.
Jorge Labadie Solano was van 1965 tot 2005 actief als docent Spaans en Papiamentu in diverse onderwijsinstellingen, waaronder het Baarnsch Lyceum, de Universiteit Leiden, The American School of The Hague, en Normandale State Junior College in Minnesota. Naast zijn onderwijs-carrière was hij lid van de Kleine Cie. Spaans van de SLO belast met het schrijven van een Handleiding Spaans t.b.v. van de introductie van het Spaans als eindexamenvak in Nederland; hij was tevens lid van diverse accreditatie- en adviescommissies, zoals bij de SLO in Enschedé en accreditatie–teams in Milaan, Jeddah, en de UNA Universiteit van de Nederlandse Antillen. Jorge Labadie Solano heeft bijdragen geleverd aan de Antilliaanse gemeenschap en aan Nederlandse organisaties door lezingen te geven. Hij was bestuurslid van de de Afd. Letteren Theater en Film van de Haagse Kunstkring. Mede op zijn voorspraak heeft het Algemeen Bestuur van de HKK de auteur Frank Martinus Arion op zondag 22 januari 2012 het Erelidmaatschap verleend. Zijn werk is geëerd met meerdere presentaties en eerbetonen, waaronder in Kas di Kòrsou en bij het Nationaal Archief in 2024.