De mens is niet afgesloten van de wereld. Globale problematieken hebben emotionele impact op het individu. Op sommigen werkt dit verlammend, anderen gaan de straat op. De samenleving lijkt erop gericht om de dagelijkse sleur te handhaven, maar wat als we stilstaan bij wat dit leven ons doet? Oud-deelnemers van de schrijfresidentie van Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren onderzoeken de positie van de schrijver als een open lichaam, dat zich laat raken door de wereld. Kan literatuur een middel zijn om deze indrukken productief te maken? Kunnen ze helpen het heden beter te begrijpen en leiden tot nieuwe verbeeldingen van de toekomst?

Dit programma wordt gecureerd door Chris Lomans, deelnemer van de schrijfresidentie in 2020.

Foto’s door Marianne Hommersom

Wie zijn deze makers?

Edna Azulay schrijft poëzie, toneel en performt. In de zomer van 2020 studeerde ze af aan de opleiding Writing for Performance. Met haar werk een lichaam van water kan niet breken, een monoloog en een verzameling essays over schrijven, liefde, verlangen, identiteit, queer utopieën, tussenruimtes en water, won ze De Pluijm, de jaarlijkse onderzoeksprijs voor alle afstuderenden van HKU Theater.

Shimanto Reza is een Leuvense schrijver van korte verhalen. Hij werkt als freelance vertaler en editor in Rome.

Pelumi Adejumo is schrijver en zingt. Ze studeert Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en werd begin 2020 door NRC Handelsblad geselecteerd als een van de 101 veelbelovende kunstenaars in de Lage Landen. Op de schrijfresidentie van deBuren in Parijs werkte ze aan hymnes, waarvoor ze een eigen klank-en-taalpallet creëerde.

Arno Boey is maker. Zijn werk wrikt zich los van vorm of genre, maar begint steeds op dezelfde plek: bij de taal. Hij is medeoprichter van schrijverscollectief en literair tijdschrift ZINK. In 2019 nam hij deel aan de internationale schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Hij publiceerde onder andere in Kluger Hans, DW B en Sampler 2020 van uitgeverij Das Mag. Met partner-in-crime Yelena Schmitz werkt hij aan 1020stories.be, een meertalige verhalenkaart van Bockstael, een wijk in zijn thuisstad Brussel.

Dit programma is ontwikkeld door
Sara De Boer
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Chris Lomans
Schrijver en programmamaker
ProgrammareeksVerhalen op Vrijdag

In Verhalen op Vrijdag brengen we je elke vrijdagavond om 20.30 uur de mooiste verhalen uit de stad. Organisaties die verhalen delen zijn hun vaste bijeenkomsten kwijt. Zij zijn verbonden door de ‘urge’ om verhalen te blijven delen. Helemaal in tijden van physical distance. Daarom nodigt Pakhuis de Zwijger deze storytellers uit om hun verhalen te delen via onze LIVECAST. Zo kunnen we iedere vrijdagavond vanuit onze eigen huiskamer luisteren en meepraten met verhalen uit de stad. Dit doen we niet alleen, maar samen met onder andere Verhalen uit Nieuw-West, Lost Project, Het Lief Dagboek en Late Night Talks van Alkebulan.