Minder verspilling, minder vervuiling en een langere levensduur voor onze kleding en textiel; dat is wat staatssecretaris Stientje van Veldhoven graag wil. Zij liet onderzoek doen naar fast fashion en textiel recycling en baseerde daarop een nieuw beleidsprogramma Circulair Textiel. Tijdens deze LIVECAST bespreken wij wat circulair textiel eigenlijk is (van repareren tot kledingruil tot recycling) en kijken we hoe ontwerpers, ondernemers en Amsterdammers hier nu al mee aan de slag zijn. Stel ook vanuit huis jouw vragen.
De ecologische voetafdruk van de textielindustrie is groot. Het exponentieel stijgende gebruik van land, water, energie en chemicaliën maakt de textielindustrie tot een van de vervuilendste wereldwijd. De totale uitstoot van broeikasgassen door de textielindustrie is 1,2 miljard ton CO2 per jaar; meer dan alle internationale lucht- en zeevaart bij elkaar. De arbeidsomstandigheden in de productielanden zijn bovendien vaak slecht. Door de sterke toename van productie en consumptie en het dalend hergebruik van textiel groeit de afvalberg.
Om het tij te keren moeten we naar een bewustere samenleving en textielketen, met minder consumptie van nieuwe kleding, meer hergebruik en recycling. Van kabinet tot bedrijven, van influencers tot consumenten; het momentum is er. Steeds meer feestjurken worden geleend in plaats van gekocht, oude spijkerbroeken belanden op online verkoopsites in plaats van in de verbrandingsoven en mensen ontmoeten elkaar bij een kledingruil.
Sjaak Hullekes
Grondstoffen raken op maar gelukkig hebben we al zoveel kledingstukken, we weten van gekkigheid niet wat we ermee moeten. Modeontwerper Sjaak Hullekes ontwerpt al jaren met bestaande en restanten kleding, hij maakt prachtige/unieke kledingstukken.
United Wardrobe
Tweedehands kleding moeten overal de norm worden volgens sociaal platform United Wardrobe. Via hen worden er sinds een paar jaar tweedehands dames, heren en kinderkleding gekocht en verkocht. Ze groeien uit hun jasje met inmiddels meer dan 150.000 kledingstukken per maand.
De Steek
De Steek is een naaiatelier, duurzame stoffenwinkel en plek voor naailessen en workshops in één. Wie zelf kleding wil maken of repareren of duurzame kleding en stoffen wil kopen kan hier terecht. Oprichter is mode- en textielontwerper Natalie de Koning. In 2011 studeerde ze af in Fashion Design aan de HKU. Zij geeft onder andere naailessen in het naaicafé, lingerielessen en one-day workshops. De Steek is onderdeel van duurzame moderoutes en platform Ware Westen in Amsterdam West.
Reflow
Beter met grondstoffen omgaan. Dát is de insteek van Reflow, een Europees project waarbinnen 6 steden, waaronder Amsterdam samenwerken. Uiteindelijk doel in Amsterdam is het ingezamelde textiel binnen de metropoolregio zoveel mogelijk weer circulair in te zetten of te verwerken en zo min mogelijk te verbranden.