Global Trends

Ons Basisinkomen

Hoe staan we er nu voor? Met o.m. Rutger Bregman en Harro Boven.
woensdag 28 nov 2018, 20.00
wo 28 nov 2018, 20.00
Grote zaal

Basisinkomen staat sinds de introductie van historicus Rutger Bregman op het maatschappelijk netvlies. Vele Nederlandse steden kondigden experimenten aan en ook wereldwijd zijn er lopende projecten. Toch zien we ook dat onderzoek vroegtijdig wordt stopgezet en hebben de burgers van Zwitserland tegen de invoer van basisinkomen gestemd. Is het nog te vroeg voor het basisinkomen? Nog steeds pleiten verschillende filosofen, economen en ingenieurs dat basisinkomen hét middel is om onze maatschappij toekomstbestendig te maken. Hoe maken we onze maatschappij klaar voor deze ingrijpende verandering? Moeten we eerder spreken over 'durfkapitaal voor de burger' of 'burgerschapsdividend'? Hoe krijgen we het van de grond?

De discussie over het basisinkomen loopt al jaren, kent veel voorstanders, maar ook veel critici. Hoe staan we er nu voor? Wat kunnen we verwachten van dit radicale idee? Gaat het basisinkomen er ooit komen en zoja, in welke vorm?

Tijdens deze avond gaan we met verschillende experts, onderzoekers en ondernemers in gesprek over de waarde van het basisinkomen voor de 21e eeuw. We laten op het einde ruim de tijd voor jouw vragen te stellen aan expert en initiator Rutger Bregman. Heb je dus een prangende vraag rond het basisinkomen die je altijd al hebt willen stellen? Kom dan vooral langs!

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met regisseur Roland Duong, over hoe we volgens hem het basisinkomen kunnen introduceren in onze maatschappij, wat de impact kan zijn van dit radicale idee.
  • Daarna praten we met ondernemers Harro Boven en Saskia Nijs, zij hebben al meer concrete plannen uitgewerkt. Hoe breng je het basisinkomen in de praktijk? Hoe houd je het betaalbaar?
  • Na de introductie van het concept ‘basisinkomen’ spraken sommige gemeenten de wens uit om te gaan experimenteren. Wat is daar nu concreet uit gevolgd? Hoe kan je experimenteren met sociale zekerheid? Op welke manier kunnen gemeenten op deze manier Nederland hervormen? Met onderzoeker János Betkó.
  • Vervolgens sluiten we af met een gesprek tussen historicus en basisinkomen expert Rutger Bregman en onderzoeker bij Waag Socrates Schouten, waarna we ruim de tijd laten aan de zaal om vragen te stellen. Shoot!

Hoe krijgen we het basisinkomen van de grond?

In 2016 maakte VPRO Tegenlicht al de kosten-batenanalyse met econoom Marcel Canoy. Volg hier zijn redenering over hoe we het basisinkomen kunnen ontwerpen en inpassen in onze maatschappij.

woensdag 28 nov 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 344 mensen waren aanwezig