Global Trends

Ons Basisinkomen

Hoe staan we er nu voor? Met o.m. Rutger Bregman en Saskia Nijs.
woensdag 28 nov, 20.00
wo 28 nov, 20.00
Grote zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Basisinkomen staat sinds de introductie van historicus Rutger Bregman op de politieke agenda. Vele Nederlandse steden kondigden experimenten aan en ook wereldwijd zijn er lopende projecten, de ene meer succesvol dan de ander. Toch zien we ook dat onderzoek vroegtijdig wordt stopgezet door politici en hebben de burgers van Zwitserland tegen de invoer van basisinkomen gestemd. Is het nog te vroeg voor het basisinkomen? Hebben we massaal koudwatervrees? Nog steeds pleiten verschillende filosofen, economen en ingenieurs dat basisinkomen hét middel is om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. Hoe maken we onze maatschappij klaar voor de invoer van het basisinkomen en hoe krijgen we het van de grond?

De discussie over het basisinkomen loopt al jaren, kent veel voorstanders, maar ook veel critici. Hoe staan we er nu voor? Wat kunnen we verwachten van dit radicale idee? Gaat het basisinkomen er ooit komen en zoja, in welke vorm?

Tijdens deze avond gaan we met verschillende experts, onderzoekers en ondernemers in gesprek over de waarde van het basisinkomen voor de 21e eeuw. We laten op het einde ruim de tijd voor jouw vragen te stellen aan expert en initiator Rutger Bregman. Heb je dus een prangende vraag rond het basisinkomen die je altijd al hebt willen stellen? Kom dan vooral langs!

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met regisseur Roland Duong, over hoe we volgens hem het basisinkomen kunnen introduceren in onze maatschappij, wat de impact kan zijn van dit radicale idee.
  • Daarna praten we met ondernemers Harro Boven en Saskia Nijs, zij hebben al meer concrete plannen uitgewerkt. Hoe breng je het basisinkomen in de praktijk? Hoe houd je het betaalbaar?
  • Er wordt volop met het basisinkomen geëxperimenteerd en dat in verschillende landen ter wereld, waaronder Nederland. Wat zijn de resultaten? Op welke manier kunnen gemeenten op deze manier hervormen? Met onderzoeker en beleidsadviseur Nijmegen Janos Betko gaan we in gesprek.
  • Vervolgens sluiten we af met een kort interview met historicus en basisinkomen expert Rutger Bregman, waarna we ruim de tijd laten aan de zaal om vragen te stellen. Shoot!

Hoe krijgen we het basisinkomen van de grond?

In 2016 maakte VPRO Tegenlicht al de kosten-batenanalyse met econoom Marcel Canoy. Volg hier zijn redenering over hoe we het basisinkomen kunnen ontwerpen en inpassen in onze maatschappij.

woensdag 28 nov, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 56 mensen zijn aanwezig