Online posts kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de openbare orde. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de gebeurtenissen tijdens Project X in Haren. De afgelopen jaren hebben verschillende gemeentes naar manieren gezocht om in te kunnen grijpen als er online wordt opgeroepen tot acties in de echte wereld. Een voorbeeld hiervan is een zogenaamd ‘online gebiedsverbod’, waarbij iemand tijdelijk een verbod wordt opgelegd om online uitingen te doen die tot onrust in de samenleving kunnen leiden. Het was onduidelijk of zo’n online gebiedsverbod juridisch geldig was, maar de rechtbank Midden-Nederland heeft onlangs een uitspraak gedaan, waardoor duidelijk is dat dit niet zomaar mag. Hoe zit dit precies en mag de overheid de digitale wereld controleren om de fysieke wereld te beschermen?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Peter Kits is Partner Digital Transformation bij KPMG Nederland en heeft veel ervaring in het ondersteunen van organisaties op het gebied van wet & regelgeving bij intellectueel eigendom, IT, Commercial contracting, Data en legal operations en legal technology.

Het multidisciplinaire onderzoek en onderwijs van Willem Bantema richt zich op de rol en invulling van bestuur in een digitaliserende samenleving. Bekende onderzoeken op dit terrein zijn: ‘burgemeesters in cyberspace’ en de ‘black box van gemeentelijke online monitoring’. Ook deed hij onderzoek naar bestuursrechtelijke mogelijkheden om online verstoringen via de APV aan te kunnen pakken.

Sultan Gün is afdelingshoofd bij Directie openbare orde en veiligheid voor de Gemeente Amsterdam.

Itay Garmy is raadslid van VOLT. Ook hij heeft digitale stad in zijn portefeuille zitten. Hij werkt als Senior Consultant Cyber Stratergy bij Deloitte. Hij deed zijn bachelor Political Science aan de UVA en zijn master in Leiden. Hij is door VOLT gekozen als kandidaat bestuurder door zijn digitale expertise.

Rob Hofland is strafrechtjurist en raadslid in Amsterdam voor D66. Hij is onder andere woordvoerder Openbare Orde en Veiligheid.

Emma Yedema is redacteur bij Public Spaces en studeerde New Media and Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verrichte onderzoek naar politieke gemeenschappen in de digitale sfeer, publieke waarden en online platformen, in het bijzonder hoe gedecentraliseerde platformen duurzaam kunnen groeien. Ze is actief op alle mogelijke social media platformen, maar wil zich inzetten om het internet en technologie af te stemmen op de belangen van de mens.

Met een eerder opgenomen gesprek met Job Cohen.

Dit programma is ontwikkeld door
Folkert Lodewijks
Programmamaker
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
Mediapartner