Hoe is het gesteld met de genderongelijkheid in Japan, onder andere op de werkvloer? En welke rol speelt de westerse lens bij onze beeldvorming daarover in Nederland? Op 22 februari vertoont Pakhuis de Zwijger de korte documentaire One-Bite Feminism, waarin filmmaker Aya Bergkamp Japanse vrouwen interviewt over hun rol in de maatschappij. In het nagesprek reflecteren we samen met experts op het gebied van Japanstudies, gendergelijkheid en diversiteit op zowel de Japanse als de Nederlandse context.
De film ‘One-Bite Feminism’ is gemaakt met steun van FabCafe Tokyo.
Over de sprekers
Aya Bergkamp is designer en filmmaker. Ze is half Nederlands, half Japans en opgegroeid in Nederland. Aya is Masterstudent Industrial Design aan de TU Eindhoven, en heeft daarbinnen een half jaar durende stage afgerond bij FabCafe Tokyo. Daar werkte zij aan haar documentaire One-Bite Feminism, met als doel om bij te dragen aan het maatschappelijke debat over genderongelijkheid in Japan en sociale impact te maken door social design-methodes toe te passen.
Aya Ezawa is socioloog en universiteitsdocent Moderne Japanstudies aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek verkent sociale ongelijkheid en differentiatie gebaseerd op oral history-interviews. Aya onderzocht onder andere de gegenderde natuur van sociale klassen en de impact van sociaal beleid op het leven van alleenstaande moeders in Japan. Ook is zij momenteel de Diversity Officer van de Universiteit Leiden. In die rol biedt zij advies en expertise op het gebied van diversiteit en inclusie, creëert zij handvatten en ontwikkelt zij beleid om de ambities van de universiteit om een diverse en inclusieve gemeenschap te worden, te vertalen in concrete actie.
Mayumi Takahashi verhuisde 22 jaar geleden, toen ze 28 jaar was, van Japan naar Nederland. Hier startte zij de studie Rechten aan de Vrije Universiteit. Met haar werkervaring bij verschillende bedrijven in zowel Japan als Nederland en haar huidige werk als analist bij het Japanse bedrijf Mizuho Europe, kan zij tijdens het gesprek licht werpen op haar ervaring als vrouw op de werkvloer in beide landen. Naast haar werk is Mayumi bestuurder van een aantal Japanse organisaties die Japanners in Nederland ondersteunen, waaronder Nichiran Net Foundation.
Coco van Beveren is podcastmaker en geestelijk verzorger in opleiding. In de podcast ‘Sophie en Coco naar het einde van de wereld’ onderzocht ze samen met Sophie van Gool wat Nederland kan leren van de vrouwen die IJsland in 1975 massaal de straat opgingen voor gelijke rechten. Als bestuurslid van Stichting Gelijke Beloning zet ze zich in voor de strijd tegen loondiscriminatie.