Kansengelijkheid in het onderwijs: het lijkt een breed gedeeld ideaal. Maar wat bedoelen we er precies mee? En hoe staat het ervoor in het Nederlandse onderwijs? Louise Elffers laat zien hoe achter het gedeelde streven naar kansengelijkheid uiteenlopende, soms zelfs tegengestelde opvattingen schuilgaan. Ze schept orde in de conceptuele chaos en neemt vervolgens het Nederlandse onderwijs de maat. Hoe (on)gelijk zijn de kansen hier? En wat moet er gebeuren om het ideaal van kansengelijkheid in de praktijk te brengen? Onder leiding van schrijver Abdelkader Benali gaan we naar aanleiding van het boek in gesprek met docenten, schoolleiders, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers.

 

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Louise Elffers is lector Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad aan de HvA, onderzoeker aan de UvA en directeur van het Kenniscentrum Ongelijkheid. Haar boek De bijlesgeneratie werd zeer lovend ontvangen.

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door Walburg Pers en het Centre of Expertise Urban Education van de Hogeschool van Amsterdam.

Dit programma is ontwikkeld door
Lisa Vlug
Programmamaker onderwijs
De moderator van dit programma is
Abdelkader Benali
Schrijver