Zin in een crash course ondernemen in de nieuwe economie? Deze ondernemers gaan de groeiende berg wegwerpplastic te lijf en laten zien dat circulaire bedrijfsmodellen bestaan. Van herbruikbare verpakkingen voor maaltijden en bezorgdiensten tot hoogwaardig gerecycled materiaal. Als het aan deze ondernemers ligt zijn wegwerp verpakkingen binnenkort verleden tijd. Neem je opschrijfboekje mee en laat je inspireren.
Maurits Last heeft in 2019 SwapBox opgericht, een bedrijven wat geboren is uit een universitair project. Zij voorzien restaurants van herbruikbare verpakkingen voor hun afhaal- en bezorg maaltijden. SwapBox is te vinden in 120 restaurants in Nederland en België en hebben nu 75,000 verpakkingen bespaard.
Ruby Lee van Hoorn is de Brand marketing & communications lead bij Lush waar ze werkt aan het versterken van de brand awareness van het bedrijf in Nederland en België. Ongeveer de helft van de Lush producten zijn te koop zonde verpakking. Wanneer er wel een verpakking nodig is bestaat het materiaal uit 90% gerecycled materiaal. Hun zwarte potten kan je terugbrengen naar de winkel waar ze gerecycled worden.
Minke Terwel is de oprichter en product ontwerper van Atelier Revive. Een onderneming met een sociale en duurzame missie. Zij maken herbruikbare cadeauverpakkingen en verzendverpakking van afgedankte materialen. Deze worden gemaakt door vrouwen met een migratieachtergrond. Atelier Revive biedt deze vrouwen naailessen, een werkplek en taallessen.
We hebben de ondernemers ook gevraagd welke belangrijke persoon uit hun “ecosysteem” we ook moeten uitnodigen. Hiermee gaan we ook in gesprek:
Tijl Couzij werkt als Creatief Circulair Transitie bij Lab Vlieland. Deze organisatie werkt aan een circulaire en klimaatpositieve samenleving. Vanuit die rol werkt hij op verschillende manieren aan het verduurzamen van festivals, zo is hij ook betrokken bij ADE. Tijl is ook een van de mensen achter Into The Great Wide Open, een festival wat de ambitie heeft om klimaat positief te worden en eerder uitgestoten emissies op te vangen.
Anouk Horrevorts International Business development bij DPD. Op dit moment is DPD bezig met verschillende opties om de verpakkingen van hun pakketten te verduurzamen. Zo zijn ze nu met Atelier Revive een pilot aan het starten om samen met Vinted de pakketten te versturen in de zogeheten ‘No-box’. Een herbruikbare verpakking die je achterlaat op het pakketpunt en die vervolgens dus weer gebruikt kan worden voor retourzendingen vanaf het pakketpunt.
Get Rid of Packaging Waste
WIJ GELOVEN DAT EEN SCHONE WERELD MET EERLIJKE KANSEN VOOR IEDEREEN MOGELIJK IS!
Hoe weet je welke appelsap, olijfolie of bodylotion het minste afval oplevert? Een lesje verpakkingskunde in de supermarkt.
Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers of -maaltijdverpakkingen niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca of op festivals, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Op deze plekken moet men herbruikbare borden of bekers gaan gebruiken.