Zin in een crash course ondernemen in de nieuwe economie? Deze ondernemers gaan de groeiende berg wegwerpplastic te lijf en laten zien dat circulaire bedrijfsmodellen bestaan. Van herbruikbare verpakkingen voor maaltijden en bezorgdiensten tot hoogwaardig gerecycled materiaal. Als het aan deze ondernemers ligt zijn wegwerp verpakkingen binnenkort verleden tijd. Neem je opschrijfboekje mee en laat je inspireren.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Maurits Last heeft in 2019 SwapBox opgericht, een bedrijven wat geboren is uit een universitair project. Zij voorzien restaurants van herbruikbare verpakkingen voor hun afhaal- en bezorg maaltijden. SwapBox is te vinden in 120 restaurants in Nederland en België en hebben nu 75,000 verpakkingen bespaard.

Ruby Lee van Hoorn is de Brand marketing & communications lead bij Lush waar ze werkt aan het versterken van de brand awareness van het bedrijf in Nederland en België. Ongeveer de helft van de Lush producten zijn te koop zonde verpakking. Wanneer er wel een verpakking nodig is bestaat het materiaal uit 90% gerecycled materiaal. Hun zwarte potten kan je terugbrengen naar de winkel waar ze gerecycled worden.

Minke Terwel is de oprichter en product ontwerper van Atelier Revive. Een onderneming met een sociale en duurzame missie. Zij maken herbruikbare cadeauverpakkingen en verzendverpakking van afgedankte materialen. Deze worden gemaakt door vrouwen met een migratieachtergrond. Atelier Revive biedt deze vrouwen naailessen, een werkplek en taallessen.

We hebben de ondernemers ook gevraagd welke belangrijke persoon uit hun “ecosysteem” we ook moeten uitnodigen. Hiermee gaan we ook in gesprek:

Tijl Couzij werkt als Creatief Circulair Transitie bij Lab Vlieland. Deze organisatie werkt aan een circulaire en klimaatpositieve samenleving. Vanuit die rol werkt hij op verschillende manieren aan het verduurzamen van festivals, zo is hij ook betrokken bij ADE. Tijl is ook een van de mensen achter Into The Great Wide Open, een festival wat de ambitie heeft om klimaat positief te worden en eerder uitgestoten emissies op te vangen.

Anouk Horrevorts International Business development bij DPD. Op dit moment is DPD bezig met verschillende opties om de verpakkingen van hun pakketten te verduurzamen. Zo zijn ze nu met Atelier Revive een pilot aan het starten om samen met Vinted de pakketten te versturen in de zogeheten ‘No-box’. Een herbruikbare verpakking die je achterlaat op het pakketpunt en die vervolgens dus weer gebruikt kan worden voor retourzendingen vanaf het pakketpunt.

ProgrammareeksOndernemers voor de nieuwe economie

In een nieuwe, ideale economie putten bedrijven de aarde niet uit, laten ze nergens vervuiling en destructie achter en zorgen ze niet langer voor uitbuiting en ongelijke behandeling van mensen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want een nieuwe economie heeft een “systeemverandering” nodig, met “gelijke speelvelden”, “taxonomieën”, “governance shifts” en “circulaire businessmodellen”. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon van start gaan. Ontmoet in deze reeks inspirerende ondernemers, van startups tot pioniers binnen bestaande bedrijven, en leer hoe je zelf kunt ondernemen in de nieuwe economie.