Heb je zin in een crash course ondernemen in de nieuwe economie? In onze nieuwe reeks “Ondernemers voor de nieuwe economie” vertellen duurzame pioniers hoe zij hun vakgebied op zijn kop zetten. In deze eerste aflevering staan ondernemers centraal die tegen de stroom van de fast fashion in gaan: van “de eerste honderd procent circulaire grondstoffenfabriek voor de mode-industrie” tot “repareren en ruilen als het nieuwe cool”. Neem je opschrijfboekje mee, stel ze jouw vragen en laat je inspireren!

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de ondernemers:

Thami Schweichler combineert als mede-oprichter en directeur van Makers Unite een sociale en duurzame missie. Het creatieve bureau biedt nieuwkomers in Nederland een plek en een traineeship om samen met hen bedrijven binnen de textielketen te helpen duurzamer en inclusiever te worden. Makers Unite werd onder meer bekend van het project om meer dan 7.000 reddingsvesten, gebruikt door vluchtelingen bij de oversteek naar Europa, van Griekse stranden te halen en te upcyclen tot o.a. tassen. Verder staat Thami aan de wieg van het United Repair Centre, dat in juli officieel werd geopend in de Hallen. In dit Amsterdamse reparatie-centrum worden kledingstukken van merken als Patagonia en Scotch&Soda gerepareerd.

Ellen Mensink is oprichter van Brightloops en bijbehorend circulair textielmerk Loop.a Life. Onder de naam Brightfiber Textiles opent zij begin 2023 in Amsterdam een circulaire grondstoffenfabriek voor de mode-industrie. De fabriek gaat oude kledingstukken verwerken tot vezels en garens voor nieuwe kleding. Met de fabriek wil Ellen modemerken aanzetten om in plaats van nieuwe stoffen, voor eigen reststromen te kiezen. Per jaar kan de fabriek 2,5 tot 3 miljoen kilo textiel grondstoffen produceren.

Monique Drent is oprichter van The Swapshop. Hier kan je kleding, schoenen, accesoires en sieraden ruilen in plaats van kopen. Voor jouw ingeleverde kleding ontvang je punten. Met deze punten én een bedrag aan servicekosten kan je vervolgens weer kleding uit The Swapshop meenemen. Momenteel heeft The Swapshop winkels in Rotterdam en Amsterdam en is er een online collectie.

We hebben de ondernemers ook gevraagd welke belangrijke persoon uit hun “ecosysteem” we ook moeten uitnodigen. Hiermee gaan we ook in gesprek:

Kiki Hagen is als Tweede Kamerlid voor D66 een voorvechter voor de circulaire kledingindustrie. Zij zet zich in voor een einde aan misleidende duurzaamheidsclaims in de massa-textielindustrie en voor wetgeving die kleinschalige, duurzame ondernemers niet dwarsboomt maar ondersteunt.

Ronald Beuk is de oprichter van Generous Minds waarmee hij impact-investeerders samenbrengt met ondernemers en experts. Hij helpt Thami met financiering sinds 2018 en was cruciaal in de oprichting van het United Repair Center. Hij is ook betrokken bij de nieuwe Amsterdamse circulaire grondstoffenfabriek van Brightfiber Textiles.

 

Dit programma is ontwikkeld door
Lisan Klop
Programmamaker Pakhuis de Zwijger
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzaamheid
ProgrammareeksOndernemers voor de nieuwe economie

In een nieuwe, ideale economie putten bedrijven de aarde niet uit, laten ze nergens vervuiling en destructie achter en zorgen ze niet langer voor uitbuiting en ongelijke behandeling van mensen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want een nieuwe economie heeft een “systeemverandering” nodig, met “gelijke speelvelden”, “taxonomieën”, “governance shifts” en “circulaire businessmodellen”. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon van start gaan. Ontmoet in deze reeks inspirerende ondernemers, van startups tot pioniers binnen bestaande bedrijven, en leer hoe je zelf kunt ondernemen in de nieuwe economie.