Decennialang keek vrijwel niemand naar Downtown Los Angeles om. De laatste jaren herrijst DTLA, zoals de buurt tegenwoordig wordt genoemd, pijlsnel uit zijn as. Overal verschijnen nieuwe woontorens, appartementen, kantoren, horeca en winkels, die het karakter van de buurt ingrijpend veranderen. Het is het soort gentrificatie dat we ook in Nederlandse en andere Europese steden zien. Alleen veel zichtbaarder en extremer, zelfs voor Amerikaanse begrippen. In 2018 werd DTLA het snelst gentrificerende gebied van de VS. Deze ingrijpende verandering en de sociale gevolgen ervan, vormen het onderwerp van Notes on Downtown, het tweede fotoboek van de Nederlandse fotograaf Désirée van Hoek. Deze avond gaan we in gesprek over wat we kunnen leren over architectuur, gentrificatie en dakloosheid door de lens van een fotograaf.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Désirée van Hoek maakte in 2015 haar internationale debuut met haar boek ‘Skid Row’ over de gelijknamige sloppenwijk in Los Angeles. Het boek, vormgegeven door Mevis & Van Deursen en met een inleiding van LA Times staff writer Gale Holland, werd goed ontvangen in Nederland, België, Frankrijk, Japan en de VS, en werd uitgeroepen tot een van de Beste Nederlandse Boekontwerpen van Nederland en België. In de LA Review of Books beschreef Michael Kurcfeld Skid Row als een “levendig verslag van een fragiele wereld door een onwaarschijnlijke buitenstaander. Pete Brook van Wired prees Van Hoek’s aanpak, “Zo verantwoord als men beelden kan maken van de achtergestelden van de samenleving. Kudos.”

Naast ruim 130 beelden bevat ‘Notes on Downtown’ een essay van architect Hans Teerds en uitgebreide interviews met de gerenommeerde internationale wetenschappers Cody Hochstenbach, Saskia Sassen, Norman M. Klein, Jennifer Wolch, Sharon Zukin en Adrienne Brown. Zij geven hun visie op de gevolgen van gentrificatie in Los Angeles, de VS en Nederland.

Tracy Metz is journalist, auteur en presentator. Ze komt oorspronkelijk uit Californië en kwam na haar studie naar Europa, waar ze in Nederland in de journalistiek terechtkwam. Ze schrijft kritisch, onafhankelijk, met gezag én gevoel voor humor over architectuur, stedenbouw, natuur en landschap – kortom, over onze verhouding tot de gebouwde en natuurlijke omgeving om ons heen. In 2012 richtte ze Stadsleven op, een boeiende live talkshow en digitaal magazine over het leven in steden. Sinds 2013 is zij directeur van het John Adams Institute, het centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland.

Jan de Vries is jurist en expert op het recht op huisvesting. Hij is Nederlands vertegenwoordiger van de wereldwijde beweging The Shift. Deze beweging gestart door voormalig Verenigde Naties Special Rapporteur op het Recht op Huisvest, Leilani Farha, wil dat huisvesting als recht wordt beschouwd, niet als handelswaar. In zijn dagelijkse werk adviseert Jan ook belangenbehartigers van (dreigend) dakloze mensen in hun collectieve belangenbehartiging. Ook daarin speelt het belang van mensenrechten een grote rol. Tenslotte is hij bestuurslid van het Amsterdamse Bureau Straatjurist, een sociaal-juridische dienstverlener voor (dreigend ) dakloze mensen, en stuurgroeplid van de Amsterdamse Straatalliantie, een samenwerking tussen MDHG, Daklozenvakbond en Bureau Straatjurist.

De moderator van dit programma is
Dymphie Braun
Programmamaker & moderator
Mediapartners
ProgrammareeksFotokroniek

Laat je meenemen in de wereld van de fotografie!