Midden in de tweede Corona-lockdown gaat Pakhuis de Zwijger het programmajaar openen en tegelijkertijd de Nieuw Amsterdam Prijzen uitreiken. Deze jaaropening en prijsuitreiking zal volledig anders zijn dan voorgaande jaren, zonder publiek, maar wel met een schitterend 2-uur durend programma, met een prachtige en diverse line-up aan gasten. Wat zijn de plannen, dromen en ambities voor 2021?

Programma

Allereerst lanceren we drie speciale projecten. We starten met de kick-off van het twee jaar durende en door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ondersteunde programma Designing Cities for All of Us, over de rol van designers bij het ontwerpen van de inclusieve stad. Lyongo Juliana (architect), Galit Ariel (technofuturist), en Leslie Kern (auteur Feminist City) gaan in gesprek met moderator Jörgen Tjon a Fong en wethouder Touria Meliani over het belang van steden van, voor en door iedereen.

Verder blikken we met Thijs Niemantsverdriet (correspondent NRC) en Devika Partiman (Stem op een Vrouw) vooruit op de serie NL Kiest, een reeks van vijftien programma’s in opmaat naar de landelijke verkiezingen.

Met Jerry Afriyie en Philomena Essed kijken we terug op een enerverend jaar met Black Lives Matter en Kick-out Zwarte Piet en bespreken we het programma van de Week tegen Racisme 2021.

Tijdens deze tweede lock-down blikken we terug op het begin van de COVID-19 pandemie en de vele initiatieven die zijn genomen door en voor bewoners en lokale ondernemers. Hoe kijken initiatiefnemers Abdelhamid Idrissi (Studiezalen), Maureen Hubbard & Leila Azzam (Stichting Carabic) en Sonja Hendriksma (Sonja Kookt) naar de aankomende maanden?

Rijksbouwmeester Floris Alkemade, HVA-lector Martijn de Waal, scholier en stadmaker Imane Valk (Jong Plein ’40-’45) en Eva Dassen (Extinction Rebellion Nederland) delen hun droom voor het nieuwe jaar, op het gebied van stedelijke ontwikkeling, technologie, democratie, jongeren en klimaat.

Daarnaast hebben we een aantal mooie en inspirerende optredens van de stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia en de muzikale zusjes Chiara en Alyssa die afgelopen jaar 3e zijn geworden bij Kunstbende.

En natuurlijk reiken we dit jaar als Pakhuis de Zwijger ook weer de Nieuw Amsterdam Prijzen uit, achtereenvolgens Talent van het jaar, Een leven lang voor de stad en de Nieuw Amsterdam Prijs zelf.