Sinds de moord op Sarah Everard in het Verenigd Koninkrijk door een agent afgelopen maart, laait het gesprek over femicide – het doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn – weer op, ook in Nederland. Geweld tegen vrouwen, zowel buiten- als binnenshuis, is niet nieuw. Al jaren gaan vrouwen in Zuid-Amerika de straat op met de de leus ‘Ni una menos’ (Niet één meer). Ook in Turkije en Spanje hebben de afgelopen maanden grootschalige protesten plaatsgevonden. Hoe zit het hier, in Nederland, en specifiek Amsterdam? Hoe gaan we geweld tegen vrouwen, van straatintimidatie tot femicide, tegen?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Wat gaan we doen?

Gender based violence komt voor in vele vormen. Vanavond kijken we hoe straatintimidatie en partnergeweld achter de voordeur onderdeel zijn hetzelfde spectrum. We beginnen het programma met voorzitter van het College voor de rechten van de mens Adriana van Dooijeweert die ons meer vertelt over het probleem van gender in geweldpleging ter introductie.

Daarna gaan we in gesprek met Ambrien Moeniralam en Lot Schuringa over straatintimidatie. Via Catcalls of Amsterdam vraagt Ambrien aandacht voor de opmerkingen die je als vrouw (van kleur) op straat toegeroepen krijgt. Lot werkt voor Fairspace; een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de openbare ruimte. Waarom is catcalling een probleem? En hoe zorgen we ervoor dat mensen zich bewust worden van het belang van een veilig gevoel op straat voor iedereen?

Vervolgens schuiven Rafia Aallouch van SHE Home Empowerment, Jacqueline Laks van Veilig Thuis, Jolanda Vader van Blijf Groep Amsterdam en Jody Beltman van Gemeente Amsterdam, aan om het te hebben over partnergeweld, huiselijk geweld en verborgen vrouwen. Hoe brengen we vaak onzichtbare vormen van geweld tegen vrouwen in beeld en wat is er nodig om dit tegen te gaan?

Voor we eindigen met een korte training om een betere omstander te worden op straat, vertelt Rachel Walker van Action Aid ons meer over de internationale context; waarom is gender based wereldwijd zo’n issue en wat kunnen we doen?

De avond wordt in goede banen geleid door Charisa Chotoe (AT5 en KRO-NCRV). Live vragen stellen kan via de zoomknop.

Achteraf is er ruimte om online door te praten. Om daar gebruik van te maken is het belangrijk dat je kijkt via de zoom-functie hierboven.

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
De moderator van dit programma is
Charisa Chotoe
Presentator & verslaggever
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.