Tijdens deze nabeschouwing van de Nationale Herdenking reflecteren we op de speeches en inhoud van de herdenking vanuit verschillende invalshoeken. Sluit de herdenking en het programma aan bij de behoeften en ontwikkelingen uit de samenleving? En wat is het belang en urgentie van de herdenking vandaag de dag? Mensen die zelf vanuit een oorlog komen voelen zich niet altijd onderdeel van deze nationale herdenking. We vragen ons daarbij af, hoe stopt herdenken ‘een eigendom’ te zijn en wordt het iets van ons allemaal? Dit evenement is onderdeel van de programmering van 3 Mei: Dag van Empathie, die jaarlijks plaatsvindt op de vooravond van de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over Dag van Empathie

De Dag van Empathie heeft als doel meer begrip voor en bewustwording van verschillen binnen de Nederlandse samenleving te creëren. Met de Dag van Empathie willen wij Nederlanders in aanraking brengen met verhalen van anderen met wie ze op het eerste gezicht weinig gemeen lijken te hebben. Zo willen we bijdragen aan meer respect, empathie en verbondenheid, waarin mensen elkaar minder snel veroordelen, maar zichzelf in elkaar herkennen. De Dag van Empathie bestaat uit een hoofdevenement op 3 mei in Amsterdam, een nabeschouwing op 4 mei, een Empathische Kalender met activiteiten in mei door heel Nederland en een gratis lespakket Empathie voor scholen.

Over de sprekers

Maurits de Bruijn is de schrijver van drie romans en één autobiografisch boek met de titel Ook mijn Holocaust (2020). Daarin onderzoekt De Bruijn hoe het oorlogsverleden van zijn moeder ingrijpt op zijn leven. Eind april verschijnt zijn nieuwste roman Man maakt stuk bij Das Mag.

Sliman Abu Amara is een Palestijnse Nederlander. Hij is geboren in 1973 in Israël en woont sinds 2002 in Amsterdam. Hij is afgestudeerd in Internationaal Recht in Duitsland en Internationale Betrekkingen en Globalisering in Nederland. Sliman heeft affiniteit met de rechten van inheemse mensen, klimaat en duurzaamheid. Hij is jarenlang actief geweest in het bevorderen van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie in het bedrijfsleven. Sinds de uitbraak van de oorlog in Gaza zet Sliman zich samen met zijn Joodse vrienden in voor een duurzame toekomst in zijn land waar alle mensen op veilige, gelijkwaardige én rechtvaardige wijze in vrede mogen samenleven, ongeacht nationaliteit, afkomst, regie, kleur, geslacht of seksuele identiteit.

Carla Kabamba is een gedreven raadslid in Amsterdam. Met haar eenvrouwsfractie Lijst Kabamba, strijd zij voor de belangen van Amsterdammers. Als politicus en artiest combineert zij haar liefde voor de kunsten met haar passie voor het aanpakken van maatschappelijke kwesties. Ze vindt het belangrijk dat oplossingen voor maatschappelijke problemen mensen met elkaar verbinden en toekomstgericht zijn.

Ate de Jong (1951) werkte bij het Friese antidiscriminatiecentrum Tûmba. Hij schreef boeken over woonschipbewoners, daklozen, mensen die kleur bekennen tegen discriminatie, over de Friese sport kaatsen en over de populaire Cambuurtrainer Henk de Jong en zijn contact met de Twaalfde Man (m/v). Hij citeert graag een oud-verzetsman: “Het is goed om op tijd zwart-wit te denken, maar je moet nooit kleurenblind worden.”

Charisa Chotoe (1993) is presentator, journalist, spoken word-artiest en programmamaker. Chotoe maakt als onderzoeksjournalist en verslaggever programma’s voor KRO-NCRV, VPRO en is nu presentator voor Brainwash, een platform van Omroep Human. Ook modereert zij voor verschillende organisaties door heel Nederland. Haar werk kenmerkt zich door het belichten van de maatschappelijke onderlaag en identiteit van en in alledaagse onderwerpen.

Ridhwan Ohorella, traditioneel storyteller van Molukse afkomst, is de drijvende kracht achter Asli Storytelling. Zijn passie voor zijn Moluks erfgoed en storytelling brengt hij tot leven in theatervoorstellingen en masterclass, waar hij culturele verbindingen smeedt. Als diversiteitscosch zet ridhwan zich in voor inclusie en het belichten van alle stemmen vanuit bio-empathie en erfgoed tbv effectief cultureel leiderschap.

Shishani is een veelvuldig bekroonde en internationaal reizende artiest wiens veelzijdigheid in muziek genres en culturen overstijgt. Shishani’s werk, geboren in Namibië en gevestigd in Amsterdam, geeft uitdrukking aan een sterk gevoel van sociaal bewustzijn en houdt het midden tussen onderzoek en kunstperformance. Shishani’s werk richt zich op gelijke rechten voor inheemse bevolkingsgroepen, de LGBTIQ+-gemeenschap, milieubescherming en klimaatrechtvaardigheid. Hun academische werk richt zich op het culturele erfgoed van Namibië. Shishani is een pionier in het oprichten van verschillende projecten die wereldwijd gemarginaliseerde perspectieven belichten en inspirerende tegenverhalen bieden via hun werk met Namibian Tales, Sisterhood, Shakuar en Miss Catharsis.