Mona van den Berg heeft altijd de behoefte gevoeld om verhalen te vertellen die vaak over het hoofd worden gezien in de reguliere media. Sinds 2015 vervult ze de rol van hoofdredacteur van een doorlopende serie bijlagen voor de Nederlandse krant Trouw. Hierin belicht ze kwesties zoals de rechten van mensen met een handicap, de gevolgen van mensenhandel en kinderrechten. Haar werk gaat echter verder dan alleen grote projecten; ze werkt ook aan individuele verhalen en documentaires, altijd met als rode draad de strijd tegen onrecht. Het is deze diepgewortelde missie die haar ertoe heeft aangezet om haar lens te richten op de wereld om haar heen. Haar carrièreswitch naar fotografie was een bewuste keuze, gedreven door de wens om een wereld te laten zien die vaak verborgen blijft. Haar foto’s zijn rauw en eerlijk, met een onmiskenbare stijl die zowel in documentaires als in portretten naar voren komt.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
Met in dit programma

Over de spreker

Mona van den Berg, een fotograaf met een missie, heeft haar carrière gewijd aan het bestrijden van onrecht. Haar toewijding aan deze zaak blijkt uit haar veelzijdige achtergrond. Voorheen werkte ze als maatschappelijk werker en later als asieladvocaat, waar ze rechtstreeks geconfronteerd werd met de schrijnende realiteit van ongelijkheid en onrechtvaardigheid.

Het werk van Mona van den Berg heeft internationale erkenning gekregen, gepubliceerd in toonaangevende media zoals NRC, de Nederlandse dagbladen Trouw, de Volkskrant en het Parool, en internationaal voor Al Jazeera en The Guardian. Haar fotografie heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder die van de Zilveren Camera, en haar impact strekt zich uit over meer dan 15 jaar. Voor haar is fotografie niet alleen een beroep, maar een roeping waar ze volledig in opgaat. En ze zal er zonder twijfel mee doorgaan.

ProgrammareeksFotokroniek

Laat je meenemen in de wereld van de fotografie!