In een tijd waarin oorlogen en de klimaatcrisis steeds meer directe effecten hebben in Nederland worden die beide fenomenen ook steeds vaker aan elkaar gelinkt. De sociale beweging rondom klimaat en vrede komt ook steeds meer samen, zoals bijvoorbeeld te zien was tijdens de Klimaatmars in november. De link is echter lang nog niet voor iedereen duidelijk: op welke manieren zijn militaire belangen, extractie en het klimaat verbonden? En welke effecten heeft dat voor (klimaat)rechtvaardigheid? En hoe zorgen we ervoor dat geïnvesteerd gaat worden in een veiligere en eerlijkere wereld in plaats van in het aanwakkeren van oorlog en militarisme? Waar staat de klimaatbeweging hierin, en zien klimaatorganisaties de relatie tussen oorlog en klimaatonrechtvaardigheid?

Over het programma
Terwijl weersextremen toenemen en poolkappen en gletsjers smelten wordt veiligheid gelijk gesteld aan militaire afschrikking. Intussen is het militaire budget van de gezamenlijke NAVO-landen in 2024 opgelopen tot $1,26 biljoen, terwijl de rijke landen niet de beloofde $100 miljoen voor een Klimaatfonds beschikbaar stellen om de meest kwetsbare landen te helpen.

Tijdens deze avond verkennen we hoe het koloniale verleden doorwerkt in de klimaatcrisis en het militarisme. Ook bespreken we de ecologische voetafdruk van het leger en de daarbij gepaarde verantwoordelijkheid voor herstel. Landen uit het globale noorden hebben een grote historische en hedendaagse verantwoordelijkheid voor de mondiale klimaatschade. We verkennen wat voor actie nodig is om mensen en planeet te beschermen en herstelbeleid te vergroten. De inzet van krijgsmachten is veelal gericht op het beschermen van de winning en het transport van grondstoffen, waaronder fossiele brandstoffen. Concurrentie tussen economische blokken leidt tot een toenemende wapenwedloop, diplomatie en wapenbeheersing staan op een laag pitje.

Dit evenement wordt georganiseerd door Stop Wapenhandel en Stichting Aralez in het kader van de eerste Internationale Actieweek voor Vrede en Klimaatrechtvaardigheid. Deze gaat over de relatie tussen oorlog, militarisme en klimaatcrisis, en over grassroots actie, vredesbeleid en klimaatrechtvaardigheid.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Partners