Als jij de kans hebt om een regering weg te stemmen in een land waar je niet woont, zou je dat dan doen? Dat is wat documentairemaker en journalist Suzan Yücel zich afvraagt als Turkse Nederlander met een dubbele nationaliteit. Zij, en zo een 250.000 andere Turkse Nederlanders, mogen volgende maand stemmen tijdens de president- en parlementsverkiezingen in Turkije, waar de AK-partij van president Erdogan al ruim 20 jaar aan de macht is. Op zoek naar antwoorden op dit dilemma, sprak ze met haar familie die anders denken dan zij, met Turkse Nederlanders en reisde ze af naar het land van haar ouders, op zoek naar haar Turkse identiteit. Kom op de vooravond van de Turkse verkiezingen naar de filmscreening van de documentaire ‘Mijn Turkse Stem’, en praat mee over de vraag die Yucel zichzelf stelde: ga ik stemmen als Turkse Nederlander, of niet?

Over de documentaire

Als jij de kans hebt om een regering weg te stemmen in een land waar je niet woont, zou je dat dan doen? Dat is wat documentairemaker en journalist Suzan Yücel zich afvraagt als Turkse Nederlander met een dubbele nationaliteit. Ze mag namelijk in mei stemmen tijdens de president- en parlementsverkiezingen in Turkije, waar de AK-partij van president Erdogan al ruim 20 jaar aan de macht is. Yücel is niet de enige, zo’n 250.000 Turkse Nederlanders mogen hun stem uitbrengen.

Onder Erdogan’s bewind is de democratie steeds verder onder druk komen te staan. Met een torenhoge inflatie, het traag op gang komen van hulp in het aardbevingsgebied, het vastzetten van journalisten en critici, en een verbod op de jaarlijkse vrouwenmars en Istanbul Pride zou Suzan’s tegenstem nog wel eens van belang kunnen zijn. Maar is het aan haar om te stemmen voor een land waar ze geboren noch getogen is? Om antwoorden te krijgen op dit dilemma, praat ze met haar familie die anders denken dan zij, met Turkse Nederlanders en reist ze af naar het land van haar ouders, op zoek naar haar Turkse identiteit.

Dit programma is ontwikkeld door
Marieke Ubachs
Programmamaker Duurzame Stad
Partners
De moderator van dit programma is
Cemil Yilmaz
Moderator