Het publieke debat in Nederland is scherp en gepolariseerd. Extreme standpunten en harde schreeuwers domineren het podium, terwijl de nuance van het zwijgende midden op de achtergrond blijven. Er is een gebrek aan veilige ruimtes waar Nederlanders met diverse achtergronden en overtuigingen elkaar kunnen ontmoeten, luisteren en samenwerken op basis van gedeelde verhalen, waarden en doelen. Dit programma, geïnspireerd door het boek ‘Met Nederland in therapie’ en de lancering van De Nieuwe Kamer, onderzoekt hoe we veilige ruimtes kunnen creëren waar schurende gesprekken mogelijk zijn zonder het gedeelde burgerschap en de medemenselijkheid uit het oog te verliezen. Onder begeleiding van een ervaren gespreksleider en goede vragen verkennen we de spanningen in de Nederlandse samenleving.

Over de sprekers

Kiza Magendane is de auteur van het boek ‘Met Nederland in Therapie’ en oprichter van De Nieuwe Kamer. Kiza Magendane is politicoloog en schrijver die zich bezigt houdt met burgerschap, migratie, technologie en identiteit.

Eline Ruisendaal is conflictbemiddelaar en gespreksleider. Na een ruime ervaring als ambtenaar bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken zet zij haar kennis nu in om Nederlanders te verbinden voorbij hun verschillen. Als Hoofd Dialoog en Strategie bij De Nieuwe Kamer bouwt zij aan methodes om schurende gesprekken in Nederland te faciliteren.

Mercedes Zandwijken is oprichter en directeur van de Stichting Keti Koti Dialoog Tafel. Met haar stichting faciliteert ze gesprekken over ons gedeelde koloniale en slavernijverleden en de erfenis daarvan. Door middel van dialoog heeft ze in samenwerking met honderden partners circa 37.000 mensen om tafel gebracht om polariserende onderwerpen bespreekbaar te maken.

Maurits Chabot is historicus, journalist en schrijver. Hij is auteur van twee boeken, waaronder Over de Kloof, en maakte vier documentaires. Chabot onderzoekt in zijn werk hoe vriendschappen kunnen ontstaan tussen mensen die ogenschijnlijk tot vijandschap zijn veroordeeld, met bijzondere aandacht voor thema’s als verzoening en veerkracht in conflictgebieden.

Puck van Dijk is filosoof, theatermaker en gespreksleider. Ze is medeoprichter en artistiek leider van Studio Puck van Dijk, waar ze immersive ervaringen creëert voor film, audio en locatietheater, vaak met behulp van technologie. Daarnaast geeft zij lezingen en workshops over de Socratische methode, met een focus op filosofische gesprekstechnieken en de kunst van het vragen stellen.

Max de Ploeg is programmamaker Dekolonisatie en projectleider van de Week Tegen Racisme bij Pakhuis de Zwijger. Als grassroots organisator en programmamaker zet hij zich in voor een inclusieve en rechtvaardige samenleving, waarbij hij gesprekken en evenementen organiseert die sociale rechtvaardigheid bevorderen. Zijn werk richt zich op het samenbrengen van diverse gemeenschappen om dialoog en verandering te stimuleren.

Halleh Ghorashi is hoogleraar Diversiteit en Integratie bij afdeling Sociologie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). In haar werk buigt zij zich over het belang van tussenpersonen en tussenruimtes. Zij is lid van KNAW, KHMW en kroonlid van SER.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met