Het is zover, de gemeente start een officieel onderzoek naar de komst van een kabelbaan over het IJ. Deze kabelbaan, de IJbaan, moet een snelle fiets en ov-verbinding worden van de Houthavens naar NDSM. Dit plan staat naast de bruggen over het IJ en zorgt voor een stevige en betrouwbare verbinding tussen Noord en West. Dit klinkt allemaal erg mooi, maar is een kabelbaan wel de beste oplossing voor de slechte verbinding tussen beide oevers? Hoeveel gaat dit plan kosten en wie gaat hiervoor betalen? Kortom gaat de IJbaan er echt komen? Hierover gaan wij in gesprek met betrokkenen, experts en met kijkers en live publiek.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Hoe gaat de kabelbaan Amsterdam veranderen? In deze tweede aflevering van de reeks Amsterdamse Werken kijken we naar nog een grootschalig project dat Amsterdam zal gaan tekenen.

Vanuit welke behoefte is de kabelbaan de beste optie? We praten eerst over het ontstaan van het initiatief en de bijbehorende visie. De reacties zijn tot nu toe erg positief, maar is de kabelbaan een succesverhaal voor zowel de gemeente als inwoners?

Vervolgens kijken we naar het ontwerp. Hoe gaat zo’n kabelbaan eruitzien en hoe werkt het? Waarvoor biedt de kabelbaan een oplossing en hoe wordt omgegaan met een aantal praktische zaken zoals weersomstandigheden of vracht over het IJ?

We eindigen het gesprek met een blik in de toekomst: Wat moet er nog gedaan worden zodat we over een aantal jaar met de kabelbaan over het IJ gaan? Wat doet de gemeente al om dit voor elkaar te krijgen? Kortom, hoe maken we dit spannende plan binnenkort werkelijkheid?

Dit programma is ontwikkeld door
Servaz van Berkum
Programmamaker
Mediapartner
ProgrammareeksAmsterdamse Werken

Wat zijn de Grote Werken die Amsterdam in de komende decennia gaan tekenen?