Op 10 december wordt er wereldwijd stilgestaan bij het belang van onze mensenrechten, zoals neergelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In een steeds verder digitaliserende maatschappij is het meer dan eens de vraag of technologie voor ons werkt en niet tegen ons. De ontwikkelingen gaan snel en de impact is groot. Hoe waarborgen we onze mensenrechten zoals vrijheid, gelijkheid en waardigheid in deze digitale wereld? Maar ook, hoe zit het met je recht om mee te kunnen doen en wordt er daadwerkelijk geluisterd naar burgers als het gaat over alle veranderingen die digitalisering met zich meebrengt? Tijdens Digital Rights Day LIVE gaan we hier met elkaar over in gesprek, wordt er inspiratie gedeeld waaraan er in Amsterdam en daarbuiten wordt gewerkt en blikken we alvast vooruit naar 2025. Tijdens deze avond besteden we extra aandacht aan de thema’s ‘Armoede en digitalisering’, ‘Gelijkwaardigheid’ en ‘Het belang van luisteren naar burgers’.
Een moment om elkaar te ontmoeten en vooruit te blikken op de avond
U wordt welkom geheten en een korte introductie volgt
Initiatieven uit de stad delen waaraan wordt gewerkt en delen ook de ‘lessons learned’.
Een aantal gesprekken vindt plaats over ‘Armoede en digitalisering’, ‘Gelijkwaardigheid’ en ‘Het belang van luisteren naar burgers’
Sprekers en de mensen in de zaal kunnen met elkaar in gesprek
Een blik vooruit en afronding
Meer over de sprekers
Rosa Louwerse is Manager Digital Rights House. Zij vervult een belangrijke rol in de organisatie van de lopende initiatieven en onderhoudt het contact met alle partners in de context van de stad Amsterdam. Met veel energie en enthousiasme deelt zij haar opgedane ervaringen en inzichten op (internationale) podia. Rosa zet zich graag concreet in om te komen tot betere waarborging van onze mensenrechten in een wereld met meer en meer technologie. Daarnaast heeft zij meegewerkt aan de film ‘You are Your profile – Personal considerations in a digital world’ en is zij auteur en uitgever van het kinderboek ‘Henry de papegaai’.
Jake Blok is mede-oprichter en bestuurslid van Digital Rights House. Als professional en op ondernemende wijze, richt hij zijn inspanningen op de versnelling van de ontwikkeling van een meer op waardigheid gedreven samenleving in een tijd van hevige digitalisering.
Munish Ramlal is de Ombudsman Metropool Amsterdam. Ook is hij de bestuursvoorzitter van Oxfam Novib, bestuurslid bij de Nederlandse Juristen Vereniging (NJV) en tevens gepromoveerd jurist. Na zijn promoveren, werd hij adviseur van de Nationale ombudsman. In deze periode ontwikkelde hij een expertmatige blik op de relatie overheid en burger. Hierna werkte Munish als organisatieadviseur voor publieke organisaties. Daarna was hij hoofd Systeemtoezicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens, waar hij toezicht hield op de naleving van privacyrechten van burgers door bedrijven en overheden.
Lucia Martis is directeur van ProFor. Middels haar stichting zet zij zich al jaren in om mensen in de achterstandsproblematiek te helpen. ProFor ondersteunt mensen op negen leefgebieden waarvan ‘financieel’ de belangrijkste is. Samen met haar medewerkers zet zij zich ook in voor het Wijkgebouw Sociëteit en Jongerenruimte HBase aan de Hogevecht in de Amsterdamse H-Buurt.
Daarnaast is Lucia de linking pin van de H-buurt en zet zij zich met andere linking pinnen in om gezamenlijk problematiek in het stadsdeel aan te pakken voor de buurtbewoners. Ook is Lucia lid van Social Pact, een alliantie van 38 organisaties in Zuidoost die gezamenlijk werken aan positieve verandering in Zuidoost om alle bewoners dezelfde kansen te bieden.
Pepijn Gerrits is directeur programma’s bij Oxfam Novib. Hij is verantwoordelijk voor de thematische programma-eenheden, Kennis & Leren, Institutionele fondsenwerving en Partnerschappen. Pepijn vertegenwoordigt Oxfam Novib als aandeelhouder in Triple Jump, dat het Oxfam Novib Fonds beheert, en is lid van de CEO-vergadering van de Dutch Relief Alliance (DRA). Binnen Oxfam International is hij ook lid van het Program & Nexus Forum en is hij co-voorzitter van het Program Directors Forum. Pepijn is algemeen bestuurslid van Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Defend Democracy Foundation en is hij bestuurslid van de Window on Russia Foundation. Op 1 juli 2023 trad hij af als voorzitter van de ouderadviesraad van middelbare school De Werkplaats in Bilthoven. Tot slot is Pepijn penningmeester van de Piet Gerrits Foundation, die zich inzet voor het behoud van het werk van zijn overgrootvader, de kunstenaar Piet Gerrits.
Laya Leysner is werkzaam bij Vivell, een welzijnsorganisatie in Amsterdam Zuidoost, waar zij als accounthouder verantwoordelijk is voor diverse thema’s zoals digitaal jongerenwerk, jongerenwerk en kinderwerk op scholen, maatschappelijke diensttijd en mentale gezondheid jeugd. Daarnaast vervult zij de rol van stedelijk projectleider Digitaal Jongerenwerk en Online Weerbaarheid voor Samen voor Jongeren Amsterdam. Dit samenwerkingsverband van jongerenwerkorganisaties zet zich in voor stedelijke ontwikkelopgaven voor de jeugd in Amsterdam.
Karien Sondervan is directeur van Cybersoek, een organisatie die op allerlei manieren gratis digitale hulp biedt aan Amsterdammers. Met haar achtergrond in de antropologie en brede maatschappelijke interesse zet ze zich in voor degene die ongelijkheid ervaren, waarbij ze voortdurend menselijk contact en gemeenschapsopbouw benadrukt. Met passie voor inclusie en empowerment zet ze zich ook in voor gelijke toegang tot technologie.
Tamilla Abdul-Aliyeva werkt als beleidsadviseur op het gebied van digitale mensenrechten en ethiek bij de gemeente Amsterdam. Zij zorgt ervoor dat digitale technologieën die de stad ontwikkelt en inzet in lijn zijn met mensenrechten en publieke waarden.