De kennis over hoe het lichaam op het meest fundamentele niveau werkt, neemt razendsnel toe. Dat niveau is het ‘proteoom’, de miljarden eiwitten waaruit onze lichaamscellen zijn opgebouwd. De wetenschap is voor het eerst in staat om het lichaam in principe elk mogelijke proteïne te laten produceren die het wil. Bevinden we ons op de drempel van een nieuw tijdperk, nu we de eiwitcode hebben weten te kraken. Vaarwel genetics, welkom proteomics? Naar aanleiding van de gelijknamige VPRO Tegenlicht aflevering, gaan we met filmmaker en gasten in gesprek over de toekomst van de geneeskunde.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

De Tegenlicht uitzending ‘Medicijnen van morgen‘ wordt op NPO2 uitgezonden op zondag 31 oktober om 22:05u.

Het programma

We starten met een gesprek over het maakproces van de film. Hiervoor spreken we met:

  • Rob van Hattum filmmaker bij VPRO. Hij maakt veel documentaires over duurzaamheid, energie en de relatie tussen het menselijk lichaam en technologie. Voor Tegenlicht maakte hij eerder o.a. Virus van morgen (2020), Deltaplan waterstof (2019) en Vleeskwekers (2018).

Daarna gaan de volgende sprekers in gesprek over de impact van de eiwitrevolutie op de geneeskunde en gezondheid(szorg):

  • Albert Heck is hoogleraar scheikunde en farmaceutische wetenschappen aan de UU, wetenschappelijk directeur van het Netherlands Proteomics Centre en oprichter van het Hecklab. Hij is gespecialiseerd in het karakteriseren van eiwitten met behulp van massaspectrometrie, brengt alle eiwitten in het menselijk lichaam in kaart, en maakt inzichtelijk welke rol eiwitten spelen in onze cellen. Dit levert volledig nieuwe inzichten op voor het onderzoek naar ziekte en gezondheid en daarmee mogelijkheden voor nieuwe en betere geneesmiddelen.
  • Eline Bunnik is universitair docent aan de afdeling Medische Ethiek, Filosofie en Geschiedenis van de Geneeskunde van het Erasmus MC. Ze richt zich in haar werk in het bijzonder op de ethische implicaties van technologische innovatie in de klinische praktijk. Momenteel houdt ze zich bezig met toegangs- en financieringsmodellen voor nieuwe medische kankerbehandelingen.
  • Susanne Baars is senior Global Thought Leader for Expanding Precision Medicine bij Siemens Healthineers, en daarnaast oprichter en CEO van de onderneming Social Geonomics MOONSHOT, een platform voor moleculaire matchmaking; en de Human Genome Foundation, gericht op zelfbeschikking en eigenaarschap van DNA data.
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.