Tijdens de boekpresentatie van de meer dan 500 pagina tellende monografie Mecanoo: People Place Purpose Poetry in Pakhuis de Zwijger wordt het publiek door Francine Houben meegenomen in de geschiedenis en de toekomst van dit mondiaal vermaarde architectenbureau. Ga samen met moderator Sandra Rottenberg in gesprek met Francine, de Mecanoo partners, opdrachtgevers en bestuurders over de uitdagingen waar we als samenleving voor staan en de visie van Mecanoo op de rol van de architect. Toen het bureau als ‘start-up‘ van de TUDelft begon, was het een tijd van stadsvernieuwing en volkshuisvesting. Mecanoo stelde de aanpak ter discussie en heeft zich in 40 jaar een grote maatschappelijke rol toegeëigend, zonder concessies te doen in esthetiek. Er wordt door Mecanoo op een holistische manier naar architectuur gekeken, waarin verschillende disciplines en opgaven op het gebied van gebiedsontwikkeling, mobiliteit, duurzaamheid, water, wonen en leefbaarheid met elkaar worden verweven. Zo een visie is in een complexe tijd als vandaag harder nodig dan ooit.
Over de sprekers
Francine Houben is oprichter en partner van Mecanoo (1984) en heeft het bureau sindsdien naar succes geleid in binnen- en buitenland. Ze heeft een breed portfolio aan werk, geïnspireerd door mondiale uitdagingen en met een duurzame kijk op de samenleving. Elk van haar projecten illustreert de vier fundamentele elementen van haar architecturale visie: mensen, plaats, doel, poëzie. In het verleden was Francine Houben hoogleraar Mobiliteit Esthetiek aan de TU Delft en doceerde aan de universiteiten van Harvard, Yale en Mendrisio. Als curator van de Eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (2003) bracht zij het thema van de esthetiek van mobiliteit op de voorgrond van het internationale ontwerp bewustzijn. In 2014 werd Francine Houben door het Architectenblad uitgeroepen tot Vrouwelijke Architect van het Jaar en in november 2015 reikte Koningin Máxima haar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit voor haar veelzijdige carrière in de architectuur. In 2018 ontving Houben de BNA Kubusprijs voor haar oeuvre; de Internationale Prijs, Prix des Femmes Architectes (2019) en werd ze onderscheiden met de TU Delft Alumnus van het Jaar (2020). In 2021 ontvingen Mecanoo en Francine de Europese Prijs voor Architectuur.
Ze is één van de beroemdste architecten ter wereld, bekend van The New York Public Library, het Montevideo gebouw in Rotterdam en het grootste culturele centrum van Azië, in Taiwan. Toch houdt Francine Houben niet van sterrengedrag en ontwerpt juist graag in Nederland. Pieter van der Wielen spreekt haar over haar minutieuze lokale onderzoek voordat ze aan een ontwerp begint en het belang van alle zintuigen in een ontwerp.
Bij het uitbreken van de coronacrisis kon architect Francine Houben net op tijd uit New York terug naar Nederland reizen. Daar draait haar bureau gewoon door. Een interview via Skype over de impact van de coronacrisis op haar bureau en de opgaven waaraan ze werkt. Beloopbare gebouwen en beloopbare en befietsbare steden, daar zal het nu echt om gaan denkt Houben.
Projecten Mecanoo
Over het boek
In de monografie ter ere van het 40-jarig jubileum van Mecanoo komen de meest iconische projecten aan bod, zoals de New York Public Library, het futuristische theatercomplex in Kaohsiung, het station en stadskantoor in Delft, de Montevideo-toren in Rotterdam, de Manchester Engineering Campus Development met een breed scala aan educatieve ruimtes en laboratoria en De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Mecanoo: People Place Purpose Poetry bevat teksten en verhalen van architectuurcriticus Herbert Wright, prachtige foto’s en inspirerende illustraties en schetst zo een uitvoerig portret van een bijzonder architectenbureau dat al meer dan 40 jaar poëzie brengt in de architectuur.