Maar liefst 4 op de 10 mensen die suïcide plegen in Nederland, zijn mannen tussen de 40 en 70 jaar. Zij zijn veruit de grootste risicogroep. We vertellen mannen om open te zijn en zich kwetsbaar op te stellen, maar zijn we ook zover om naar hen te luisteren? Mannen moeten voldoen aan het beeld om sterk en stoer te zijn. Hoe zorgen we ervoor dat mannen eerder hulp zoeken en na die stap ook verder geholpen worden? Aan de hand van inspirerende verhalen van mannen die een moeilijke periode doorgekomen zijn, gaan we met hen en professionals in gesprek. Hoe zijn zij er bovenop gekomen? Hoe praat je erover met je omgeving? En wat kunnen we hiervan leren?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Voor wie?

Dit programma is voor iedereen met interesse in dit onderwerp, bijvoorbeeld omdat ze zelf worstelen, hebben geworsteld of iemand kennen die dat doet en willen helpen. Verder is het voor (zorg)professionals met interesse in of die werken aan de mentale gezondheid van mannen.

Verhalen van mannen

In dit programma gaan we aan de hand van inspirerende verhalen van mannen die een donkere periode hebben gehad in gesprek: hoe zijn zij er bovenop gekomen? Hoe gaan zij om met hun suïcidale gedachten? Wat helpt? Hoe praat je erover? En wat kunnen we van deze mannen leren. Dit doen we in een panelgesprek met:

  • Anton Nootenboom – ook bekend als The Barefoot Dutchman – is een oorlogsveteraan met een missie: het verbeteren van de mentale gezondheid van mannen. Hij werkte tien jaar voor Defensie en werd drie keer uitgezonden naar Afghanistan. Hij verhuisde naar Australië en kreeg te maken met psychische klachten. Hij overwon ze door te praten én te wandelen, op blote voeten. In 2019 beklom hij de Mount Everest en in 2021 liep hij 3000 km langs de Oostkust van Australië om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van mannen.
  • Koos de Boed zet zich 24/7 in voor suïcidepreventie. Hij liep zelf op jonge leeftijd een trauma op waardoor hij in een persoonlijk crisis terechtkwam. Na een depressie, een suïcidepoging en de nodige medicatie en hulpverlening ondersteunt hij nu anderen bij hun herstel. Met zijn Stichting Suïcide Preventie Centrum organiseert hij lotgenoten groepen, hij schreef de vierdelige serie boeken ‘De Eeuwige Idioot’ over zijn ervaringen en werkt als ervaringsdeskundige bij Boedies.
  • Alexander Martijn zit vanavond aan tafel om over zijn helende schilderkunst ‘Dushi Morena’ te vertellen. Na een ontslag kreeg hij met zelfmoordgedachten te kampen. Schilderen hielp hem om donkerte en gedachten om te zetten in aansprekende en motiverende kleuren. Met zijn schilderkunst vertelt Alexander zijn verhaal om mensen met dezelfde soort gedachten een hart onder de riem te steken en te laten zien dat zij ook de innerlijke kracht hebben om eruit te komen.

De cijfers

Hoe komt het dat het aantal suïcides onder mannen bijna twee keer zo hoog is als bij vrouwen? Maryke Geerdink (klinisch psycholoog en manager van de afdeling Hulpverlening bij 113 Zelfmoordpreventie) duidt de cijfers. Pauline Stas (wetenschappelijk medewerker bij Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie & klinisch psycholoog bij Ruimte) vertelt over de Vlaamse campagne die specifiek op mannen is gericht.

Creatieve bijdragen

De avond is natuurlijk niet compleet zonder creatieve bijdragen. Daarom met bijdragen van:

  • Sietse Oukes is 40 jaar bezig met zijn toeristische route door het leven. In deze route heeft hij geweldige momenten gehad, maar ook een aantal zware periodes. In deze tijd had hij last van suïcidale gedachtes en deed aan aantal pogingen om de pijn te stoppen. Nu roept hij mensen op om het moeilijke gesprek over nare gedachten te voeren. Zodat suïcidale gedachten de ruimte en tijd krijgen om over te gaan. Sietse is dichter en brengt vanavond een gedicht op muziek ten gehore.
  • Nathan Vos is onder meer publicist en coach op het gebied van mannelijk mentaal welzijn. Hij schreef het boek ‘Man o man’ – met als aanleiding zijn broer die overleed door zelfdoding – waarin hij onderzocht waarom mannen zo veel vaker door zelfdoding sterven dan vrouwen. Hij maakte met Frans Bromet de documentaire ‘Man in de knoop’, hield een Tedtalk. Hij richtte de Stichting Man O Man op, en heeft sinds anderhalf jaar een tweewekelijkse podcast over mannengedrag. Vanavond draagt hij een column voor.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.