In 2022 bestaat de flat Florijn 50 jaar! Een goed moment om nu alvast terug te kijken op vervlogen tijden; toen Florijn de langste honingraatflat in de Bijlmer was. En vooruit te blikken op een tijd die komen gaat, waarin Florijn net als de rest van het stadsdeel onderdeel zal zijn van een grootstedelijke transformatie. In de komende 20 jaar zal het stadsdeel op ongekende wijze veranderen met nieuw gebouwen, bewoners en initiatieven. Hoe definiëren de bewoners zichzelf ten tijde van deze grootschalige veranderingen? Hoe krijgen zij meer zeggenschap over deze veranderingen: en hoe verhouden zij zich hiertoe?

Welke rol kan kunst in dit proces betekenen? En hoe zorgen wij dat de kunst blijvend onderdeel uit kan maken van de inrichting van ons dagelijks leven en de omgeving die wij vormen? De bewoners van Florijn bundelen hun krachten en kondigen bij New Metropolis de oplossing aan: de start van een plan dat Florijn in de schijnwerpers zet en de rijkdom van 50 jaar Florijn zal belichten. In de vorm van een 10 verdieping hoge muurschildering door bewoners en kunstenaar Raquel van Haver in co-creatie met haar buren. Daarnaast komt er een kunstboek met historisch naslagwerk, een podcast serie, workshops en zomeractiviteiten. Een collectieve inspanning om de verhalen in en rondom de flat te verzamelen, te delen en Florijn een gezicht te geven.

Een project waarin bewoners zichzelf onderzoeken, hun verleden, Florijn – hun thuis bestuderen, en de wereld waarin zij zijn opgegroeid zijn analyseren. Een wereld gevormd en getekend door postkoloniale en naoorlogse politiek, waar migratie een essentiële rol heeft gespeeld in het vormen van de populatie van de flat. Zij kijken naar hun collectieve verleden om te bepalen waar ze staan en wie zij zijn, om van daaruit met trots voort te borduren op een wereld waarin zij de komende 50 jaar willen leven. Met zeggenschap over de koers die zij willen varen en de kansen die zij hun kinderen willen bieden: kinderen van Florijn, toekomst van Zuidoost. Kunst biedt hen de mogelijkheid om hun ervaringen en herinneringen te delen en hun beschermende lagen af te pellen om tot een gezamenlijke kern te komen, waarop zij hun waarden en trots baseren. Met kunst scheppen zij de ruimte om hun gezamenlijke identiteit te vormen, hun talenten te etaleren en hun potenties zichtbaar te maken. Dit zijn zijn! Met trots: dit is Florijn!

Dit programma is ontwikkeld door
Angelique Hoogmoed
De moderator van dit programma is
Dija Kabba
Moderator en podcastmaker