Tijdens dit programma zal Rudi Vranckx als ervaren oorlogscorrespondent in New Metropolis Zuidoost een lezing houden. Na de lezing is er een panelgesprek waaraan deelnemen: Rudi Vranckx, Domenica Ghidei Biidu en een Nigeriaanse student die in Oekraïne studeerde en moest vluchten. Ook zal een vertegenwoordiger van de organisatie Zeilen van Vrijheid aansluiten tijdens dit gesprek. Zeilen van Vrijheid organiseert hulp met o.a. ambulances voor Oekraïne. Onder begeleiding van moderator Fadoua Alaoui gaan alle panelleden met elkaar in gesprek om vanuit verschillende perspectieven het thema ‘leven met oorlog’ te beschouwen. Daarnaast zullen ze stilstaan bij het omgaan met diverse (ontbrekende) privileges.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Bio’s van de sprekers en artiest:

Rudi Vranckx is opgeleid tot historicus. Hij studeerde Hedendaagse Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven.[Hij is de kleinzoon van voormalig socialistisch politicus Alfons Vranckx en is diens huis ‘grotendeels opgevoed’. Na zijn studies werd hij universitair onderzoeker bij het Centrum voor Vredesonderzoek, waar hij scenario’s en films over oorlog en vrede maakte. Ondertussen nam hij deel aan journalistenexamens bij de toenmalige Belgische Radio- en Televisieomroep, waar hij in september 1988 begon bij de radionieuwsdienst. Na zes weken stapte Vranckx over naar de televisieredactie. Zijn eerste grote opdracht als oorlogsverslaggever startte in 1989 in Roemenië tijdens de val van dictator Nicolae Ceaușescu. Daarna volgden de Golfoorlog van 1990-1991, de Joegoslavische oorlogen en de grote conflicten in het Midden-Oosten. In 2010 maakte hij voor Canvas een 7-delige reeks reisreportages over Congo, n.a.v. de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid van dat land, onder de titel Bonjour Congo. Tijdens de hevige protesten begin 2011 tegen het regime van president Moebarak in Egypte bleef hij als een van de laatste Europese journalisten ter plekke. Daarna bezocht hij met een ploeg van de VRT de steden Al Bayda en Benghazi in Libië waar pas een hevige strijd gewoed had tussen voor- en tegenstanders van Moammar al-Qadhafi. Sinds 13 januari 2008 heeft Vranckx een eigen programma, Vranckx, waarin voornamelijk buitenlandse reportages te zien zijn. Dit programma wordt uitgezonden op Canvas. In september 2011 toonde Canvas zijn nieuwe reeks De Vloek van Osama waarin hij naging hoe de wereld veranderd is sinds en door de aanslagen op 11 september 2001. Hij bezocht daarvoor de VS, het Verenigd Koninkrijk, Afghanistan, Pakistan, Irak, Jemen en Egypte. Begin 2012 geraakte Vranckx betrokken bij een aanslag in Syrië die het leven kostte aan een Franse collega-journalist, Gilles Jacquier. Hoewel westerse media aanvankelijk de Syrische overheid verantwoordelijk hielden voor de dood van Jacquier, bleek uit onderzoeken van de Arabische Liga en van het Franse Ministerie van Defensie dat Jacquier gedood werd door een granaataanval uitgevoerd door anti-Assad-rebellen. In 2013 was zijn vierdelige reportagereeks Het Verdriet van Europa op Canvas te zien. Hierin trok hij door IJsland, Ierland, Portugal, Spanje, Italië en Griekenland om het verhaal achter de financiële crisis te tonen en om op zoek te gaan naar oplossingen. Hij had daarin een gesprek met onder meer Beppe Grillo.

Domenica Ghidei Biidu is van huis uit juriste. Zij kwam op 17-jarige leeftijd naar Nederland, nadat zij via Soedan en Italië vanuit Eritrea was gevlucht en had geen diploma. Twee jaar later had zij een kind en was gescheiden. Zij was een vluchteling uit Eritrea, alleenstaand en een vrouw met een kind. Je kon haar bestempelen als een kansarm geval, afgaande op alleen die feiten en de haar ‘buitenkant’. Maar mensen wisten niet dat zij op privéscholen had gezeten, leergierig was en een van de besten van de klas was. Met een flinke dosis wilskracht en doorzettingsvermogen omarmde Ghidei Biidu Nederland. Na wat omzwervingen en met hulp uit haar opgebouwde netwerk begon ze op 23-jarige leeftijd aan de studie rechten in Amsterdam. Ze studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in Nederlands recht, privaatrecht en bestuursrecht. In 1995 publiceerde Ghidei Biidu het boek Door het oog van de naald, een commentaar op de praktijk van de asielprocedure in Nederland. In 1999 werd ze rechter-plaatsvervanger bij de sectie bestuursrecht van de Arrondissementsrechtbank Amsterdam en van 2005 tot 2014 was ze collegelid bij het College voor de Rechten van de Mens en lid van de Commissie gelijke behandeling. Van januari tot en met december 2015 was ze interim-directeur van Stichting De Vrolijkheid, een netwerkorganisatie die kunstprojecten ontwikkelt en uitvoert met en voor bewoners van asielzoekerscentra. Sinds 2015 is ze namens Nederland lid van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie, waar ze in december 2018 vicevoorzitter werd en lid van het dagelijks bestuur. Sinds maart 2020 is ze tevens voorzitter van de werkgroep om discriminatie en intolerantie jegens moslims te herzien. Ze was lid van de Selectiecommissie rechterlijke macht en voorzitter van het African Diaspora Policy Centre. Ghidei Biidu is lid (geweest) van de raad van advies van onder andere het Kennisplatform Integratie & Samenleving, Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, Amsterdam University College, ProDemos en Stichting Nidos.

Velorisa Yorks is geboren in Suriname, Paramaribo en opgegroeid in Amsterdam Zuidoost.
Op jonge leeftijd is ze begonnen met dansen en zingen op de ‘Institute for Performing Arts’: ook wel bekend als Dansacademie Lucia Marthas. Velorisa heeft op deze academie haar HBO opleiding afgerond. Velorisa heeft in verschillende musicals mogen spelen zoals: Hairspray,
Daddy Cool en Tina Turner, de musical. Daarnaast heeft ze 3 seizoenen mogen staan in Theatershow Jeans en heeft ze een jaar lang gewerkt voor Celebrity Cruises in het buitenland. Ook heeft Velorisa met verschillende TV programma’s meegedaan, zoals: The Voice of Holland en Bloed, Zweet en Tranen. In 2022 is Velorisa haar eigen onderneming gestart, waarbij ze mini-concerts organiseert. Het is een show waarin zij zelf centraal staat en andere collega zangers en zangeressen vanuit het hele land een platform biedt.