De oorlog in Oekraïne legt veel sociaal-maatschappelijke ongelijkheden bloot. Sinds het begin van de oorlog worden mensen van Afrikaanse komaf (people of African descent/PADs) alsmede mensen van kleur (people of color/POCs) onevenredig getroffen door niet enkel de gevolgen van de situatie, maar ook door aanhoudend racisme en discriminatie.

PAD Link maakt zich hard voor deze situatie en voorziet deze groepen van basisbenodigdheden en juridische ondersteuning. We bespreken de ervaringen die PADS en POCs ervaren met betrekking tot racisme en discriminatie. Is de Oekraïense oorlog kleurenblind of doet huidskleur er wel degelijk toe? Hoe kunnen we deze groepen helpen om een gelijkwaardige behandeling te krijgen en wat is de weg vooruit?

Fairuz Sewbaks is een human rights activist, researcher, en empowerment trainer. Daarnaast is zij een van de oprichters van PAD (people of African descent) Link. Een stichting dat zich hard maakt in het versterken van de posities van PAD gemeenschappen in de diaspora en zich momenteel sterk bezig houdt met de discriminatie dat wordt versterkt door de Oekraïense oorlog.

Dorus witte is student aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als art director in de film en televisiewereld. Momenteel schrijft ze haar scriptie voor de master Kunst, Cultuur en Politiek over het gebrek aan inclusieve representatie in de Nederlandse filmindustrie en de talentontwikkelingstrajecten die dit proberen te verbeteren. Daarnaast organiseert ze een benefiet voor PAD-link en is ze verbonden aan de organisatie Dutch Civilian Action (DCA) die zich inzet voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Jerry Afriyie is vrijheidsschrijver, mensenrechtenactivist en oprichter van de stichingen Nederland wordt beter en Soul Rebel Movement.

 

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Fadoua Alaoui
T.V. Host & dagvoorzitter