Een veelvoorkomende misvatting over mannen is dat ze altijd zin hebben in seks. Regisseur Roshan Nejal ervoer na een ongewenste seksuele ervaring met een vrouw echter iets anders: de samenleving spoorde hem aan om niet te klagen. Hij werd gezien als een ‘Lucky Boy’ omdat hij seks had gehad, de veronderstelde wens van elke man. De film ‘Lucky Boy’ onderzoekt in intieme gesprekken met mannen het effect van dit stigmatiserende manbeeld. Nejal deelt hoe hij na zijn ongewilde ervaring op onbegrip stuitte, omdat men vond dat hij niet mocht klagen. Tijdens deze avond bekijken we eerst de film en gaan daarna in gesprek met verschillende gasten om dieper in te gaan op dit complexe en vaak onbegrepen onderwerp.

Over de sprekers

Roshan Nejal studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie als documentair regisseur. Sindsdien werkt hij aan meerdere filmprojecten. Roshan werkt op het snijvlak van traditionele cinema en kunstmatige intelligentie. Maar in tijden waarin machines steeds menselijker worden, is Roshan vooral geïnteresseerd in mensen die steeds machinaler schijnen te worden. De machine ín de mens is de zoektocht die als rode draad loopt in zijn werk.

Jens van Tricht richtte in 2013 Emancipator op, aangemoedigd door een roep vanuit vrouwenorganisaties om mannelijke inzet, en geïnspireerd door de MenEngage Global Alliance, een wereldwijd netwerk van organisaties die met jongens en mannen werken aan gendergelijkheid. En samen met allerlei mannen die individueel al met verschillende thema’s rond mannenemancipatie bezig waren. Emancipator ging dat allemaal met elkaar verbinden. “Emancipator is er gekomen omdat het moest.”

Jens is nu directeur-bestuurder en, in zijn eigen woorden, “meer manager dan ik zou willen”. Hij verkondigt de boodschap, agendeert het onderwerp, inspireert mensen, draagt al zijn dertig jaar aan kennis en ervaring over, geeft trainingen en workshops, en is ook nog verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de organisatie – samen met zijn collega’s.